latinica  ћирилица
02/05/2021 |  08:17 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija i vladika (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve u Vaskršnjoj poslanici istakli su da je vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najveći i neponovljiv događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog svijeta, novo stvaranje, a za čovjeka novo rađanje, te poželjeli da ovaj praznik svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti.
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: Fah) -
Patrijarh srpski Porfirije (Foto: Fah)

U Vaskršnjoj poslanici se vjerni srpski narod u Srbiji, dijaspori, kao i u Republici Srpskoj, BiH, Crnoj Gori, gdje su u posebnim neprilikama i nevoljama i neprestanim duhovnim borbama, te u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji poziva na jedinstvo, dok se Srbi na Kosovu i Metohiji ohrabruju da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi.

Patrijarh Porfirije i vladike u poslanici upućuju molitve za ljekare i medicinsko osoblje koji rizikuju živote da spasu oboljele od virusa korona, kao i molitve za ozdravljenje svih oboljelih od ovog virusa, te za pokoj duša svih upokojenih, uz poziv da se poštuju preporuke medicine.

- Pozivamo vas, draga djeco duhovna, na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila. Ustanimo, i veselimo se, i pobjedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse - ističe se u Vaskršnjoj poslanici.

U Vaskršnjoj poslanici upućen je radosni vaskršnji pozdrav "Hristos vaskrse" svim Srbima koji žive širom svijeta i koji su daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih, uz poruku da treba da znaju da njihova Svetosavska crkva neprestano brine o njima kao neraskidivim dijelovima svog naroda i živim udovima tije Crkve.

- Ostavljamo vam zavjet, pred vaskrslim Gospodom i svetiteljima Njegovim, da čuvate i jačate najprije naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podijele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke crkve - ističe se u poslanici SPC.

U tekstu se napominje da, i pored činjenice da su stalno pod određenim pritiscima, što među njima izaziva nesuglasice i rasprave, Crkva navodi da se moli vaskrslom Gospodu da Srbi u svijetu u vaskrslom Gospodu pronađu snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu.

- Apelujemo na vas da uvijek pred sobom imate divne primjere vjere i rodoljublja naših dičnih predaka i naših velikana koji, živeći u dalekom svijetu, zadiviše svijet u licu Tesle, Pupina i mnogih drugih. Budimo dostojni nasljednici njihovih imena i njihovih velikih djela, njihovog primjera i karaktera - istakao je u Vaskršnjoj poslanici patrijarh srpski.

U poslanici se navodi da se SPC danas posebno molitveno sjeća napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji, koje posebno pozdravlja i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi.

- Raspeti i vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga djeco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi svijeta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi - navedeno je Vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije je u poslanici istakao da možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane svijeta kao Kosovo i Metohija, simvol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradjedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi.

Pozdrav "Hristos vaskrse" upućen je i svim vjerujućim sinovima i kćerima, kako se navodi, ponosne Crne Gore.

- Njima se posebno obraćamo - sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga djeco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama. Neka vam, kao i dosad, Vaskrsli Gospod Hristos bude nepokolebivi temelj vaše vjere, vašeg jedinstva i zajedništva sa svom vašom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom svijeta - ističe se u tekstu.

U poslanici se izražava želja da ih molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih prate i budu sa njima u svim njihovim borbama za pobjedu Dobra nad zlom, Ljubavi nad mržnjom, Јedinstva nad podjelama, Svetinje nad mrzošću duhovne pustoši.

Srdačan pozdrav je upućen i braći i sestrama u Republici Srpskoj i BiH, u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

- Ne sumnjamo da ćete vi, draga djeco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susjedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas - piše u Vaskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije u poslanici navodi da misli i molitve svih ovih dana "lete" ka svim bolesnim, a naročito ka inficiranima virusom korona, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu oboljele od korone i drugih bolesti.

Uz napomenu da je sve narode svijeta zadesila ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom, u Vaskršnjoj poslanici se dodaje da su se svi prošle godine nadali da će zaraza brzo proći, ali da, nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom svijeta.

- Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo - piše u Vaskršnjoj poslanici.

Najbitnije je, navodi se u poslanici, da poznamo dubinu i visinu tajne Vaskrsenja, da u nju vjerujemo i njome se spasavamo.

- Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari. Upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva - napominje se u poslanici.

Sa molitvenom željom da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti, još jedanput SPC je u poslanici pozdravila najradosnijim pozdravom "Hristos vaskrse".