latinica  ћирилица
02/05/2021 |  11:21 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Vladika Dimitrije: Izabrati dobro i oduprijeti se od zla (VIDEO)

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je vjernicima u Mostaru da treba da otvore srca, prepoznaju život i otrgnu se od smrti, da izaberu dobro i odupru se od zla koje nema silu ako se vjeruje u Hrista.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije - Foto: SRNA
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski DimitrijeFoto: SRNA

Vladika Dimitrije služio je jutrenje i Vaskršnju liturgiju u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru uz sasluženje mostarskog sveštenstva.

U besjedi vjernicima je naglasio da su Hristova žrtva i ljubav sve ispunili.

- Od Ada u koji se spustio na Veliku subotu, bio je na zemlji s nama i dao nam Јevanđelje, do njegovog vaznesenja i vaskrsenja. Sve je ispunjeno ljubavi Hristovom samo treba da mu se obratimo i da prepoznamo tu svjetlost, da očima našeg uma ugledamo svjetlost Hristovu - naveo je vladika.

Vladika Dimitrije je naglasio da Vaskrsom vjernici treba da izaberu da krenu u novi život, kao što je Hristos ustao iz mrtvih.

- U hrišćanskom životu nema ništa automatski, nema ništa magijski. Na jednoj strani je čovjek, njegovo srce i njegova sloboda, a na drugoj vaskrsli Hristos koji daje blagodat onome ko hoće i ko se trudi. Hristos vaskrse - poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Mostarski sveštenik Duško Kojić rekao je da nakon svakog stradanja dođe vaskrsenje.

- U sedmici stradanja prije Vaskrsa naučili smo da je dobro i stradati, da je Gospod stradao za nas, na krstu bio i tek poslije stradanja vaskrsnuo. U ovoj pandemiji dobro smo se naučili tom stradanju. Nadam se da smo se u ovom vremenu naučili da poštujemo zdravstvene radnike koji za nas stradaju i sve ljude - naveo je Kojić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević, koji je prisustvovao liturgiji, čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima Mostara.

- Današnji dan i vaskrsenje života trebalo bi da nas uputi na to da otvorimo svoja srca i da vaskrsne svako dovro, te da vasksavajući dobro u nama dovedemo do toga da ovaj svijet bude bolje mjesto za život - naveo je Milivojević.

Nakon liturgije, podijeljena su vaskršnja jaja vjernicima, koji su uz tradicionalni pozdrav "Hrisos vaskrse - vaistinu vaskrse" jedni drugima čestitali praznik, sa željom da se što prije izađe iz pandemije i da se za praznike okupljaju i druže u većem broju.

Vaskršnje liturgije jutros su služene i u manastiru Žitomisliću, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju i Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.