latinica  ћирилица
02/05/2021 |  12:23 ⇒ 12:44 | Autor: TANЈUG

U Drač stigla vojna oprema SAD

Velika količina američke vojne opreme stigla je u albansku luku Drač, uoči velike vežbe u toj zemlji, prenosi Reporteri.
Američka vojska u Albaniji (Foto: HEKTOR PUSTINA/AP) -
Američka vojska u Albaniji (Foto: HEKTOR PUSTINA/AP)

U Drač je stiglo oko 700 komada vojne opreme Nacionalne garde Floride, a među njima je i veliki broj vozila za koji američki zvaničnici navode da nije viđen u Albaniji od kraja Drugog svjetskog rata.

Oprema će biti korišćena tokom dvonedjeljne vježbe u kojoj će učestvovati oko 6.000 američkih vojnika u šest albanskih vojnih baza.

Vježba će u Albaniji biti održana od 17. maja do 2. juna, kao dio velike međunarodne vojne vježbe "Branilac Evrope 21", koju predvode SAD, a u čijem je fokusu odvraćanje agresije i razvoj operativne spremnosti sa većim brojem saveznika.

Američki zvaničnici pohvalili su način na koji su dočekani u Albaniji, kao i dobru hranu i prirodne ljepote te zemlje.

Predstavnik komande američke vojske za Evropu i Afriku Temi Makenfus rekla je da je Albanija "neverjovatan domaćin koji je toplo dočekao sve vojnike" SAD.

- Albanija je cijenjen partner. Naše vojske imaju koristi od zajedničkih vježbi, jačamo interoperabilnost, izgrađujemo operativnu spremnost i snažimo odnose, što sve doprinosi našoj sposobnosti da odgovorimo na svaku krizu u bilo kom trenutku, zajedno sa našim saveznicima i partnerima - kazala je Makenfus.

U vježbi "Branilac Evrope 21" ove godine učestvuje oko 28.000 vojnika SAD i njima savezničkih zemalja. Operacije će biti izvođene na više od 30 poligona, u više od deset država, od Baltika preko Crnog mora i Balkana do Afrike.