latinica  ћирилица
02/05/2021 |  12:32 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Osijek: Preminule dvije bebe, imale i druge komorbiditete

Dvije prerano rođene bebe, koje su bile zaražene virusom korona, preminule su u Osijeku, saopštio je Županijski krizni štab.

Dvije prerano rođene bebe, kod kojih je potvrđen kovid i preminule su u bolnici u Osijeku, bili su blizanci, veoma male mase, a borba da budu spašene trajala je nekoliko dana, rekao je zamjenik direktora Kliničko-bolničkog centra Krunoslav Šego.

Šego je objasnio da je u pitanju blizanačka trudnoća koja je bila dovršena u 28. nedjelji zbog komplikacija.

Prema njegovim riječima, sama ta činjenica je dovoljna da se mogu razviti dodatne komplikacije kod tako rano rođene djece, a kod ovih beba je dokazan i kovid, što je dodatno pridonijelo takvom ishodu.

- Vrlo vjerovatno je kovid značajno pridonio ovakvom ishodu. Radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od hiljadu grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali, nažalost, ishod je loš - rekao je Šego.

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na virus korona, Šego je odgovorio da je riječ ili o zarazi neposredno nakon poroda "ili, što je vjerovatnije, u prenosu virusa preko posteljice, što nije ništa neuobičajeno".

Kako je naveo u bolnici do sada nije bilo takvih slučajeva, ali su zabilježeni u svijetu, prenijeli su hrvatski mediji.