latinica  ћирилица
02/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Kako izgleda proizvodnja najskupljeg sira na svijetu? (VIDEO)

Opšte je poznato da se najskuplja vina proizvode u Francuskoj, kavijar u Iranu, a maslinovo ulje u Grčkoj. Ono što malo ljudi zna jeste da se najskuplji sir na svijetu proizvodi u Srbiji i to u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice.
Magareći sir (Foto: balkanist.rs) -
Magareći sir (Foto: balkanist.rs)

Јedan gram ovog sira košta jedan evro. Ne govorimo o zlatu, ili nekom drugom plemenitom materijalu, već o siru od magarećeg mlijeka, koji je najskuplji na svijetu i jedini kao takav se proizvodi u Srbiji. Iako cijena zvuči papreno, do krajnjeg proizvoda nije lako doći jer je za kilogram magarećeg sira, potrebno 24 litre mlijeka, koje jedna magarica da za 24 mjeseca.

- Magarica se prvo opuli, nakon čega mlado sisa tri mjeseca. Onda malo muzemo mi, malo mora pule sisati jer magarica nema gen da daje mlijeko kao krava. Ako ne bi pule sisalo povremeno, mlijeko bi presušilo - kaže upravnik Rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić.

Sir je pravi delikates, a mlijeko je prijatnog ukusa. Ono što ga čini izuzetnim svakako je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje, jer ima nizak procenat mliječne masti, te 60 puta više vitamina C nego kravlje mlijeko. 

Simić kaže da godišnje uspije da proizvede oko 100 kilograma ovog delikatesa koji se u malim pakovanjima prodaje u svim zemljama svijeta.

I čuvena Kleopatra, posljednji faraon drevnog Egipta, je, prema predanjima, koristila upravo magareće mlijeko za održavanje ljepote, a u Zasavici danas proizvode i kreme za njegu lica.