latinica  ћирилица
02/05/2021 |  19:06 ⇒ 03/05/2021 | 07:56 | Autor: RTRS

Srpska pravoslavna crkva proslavila najveći hrišćanski praznik - Vaskrs (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavila je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.
Hristos Vaskrse! (Ilustracija: RTRS) -
Hristos Vaskrse! (Ilustracija: RTRS)

Vaskrsom se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i Vaskrs predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Praznik Vaskrsenja Hristovog proslavljen je širom Srpske.

Banjaluci je Svetu arhijerejsku liturgiju u ponoć, u hramu Hrista Spasitelja, služio episkop banjalučki Јefrem u prisustvu brojnih vjernika.

Svetoj liturgiji, prisustvovala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Najveći pravoslavni praznik okupio je vjernike u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, a služene su liturgije i u hramovima na području Istočnog Sarajeva.

Vaskrsenje Hristovo svečano se proslavilo i u domovima pravoslavnih vjernika u Semberiji. Poštujući epidemiološke mjere, vjernici su prisustovali bogosluženjima. Vaskrs je porodični praznik, koji kažu okuplja i zbližava ukućane, a slave ga punog srca sa najmilijima.

Svetu arhijerejsku litrugiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini služio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Svečano i radosno najveći hrišćanski praznik Vaskrs osvanuo je i u Trebinju. Slavilo se u okviru porodica i u pravoslavnim hramovima. Brojni vjernici iz doline Neretve, Hercegovci iz drugih gradova i oni koji su došli zbog praznika u zavičaj prisustvovali su svetoj liturgiji u Mostaru.

Vaskršnje liturgije služene su i u svim hramovima prijedorskog namjesništva. U 18 časova održano je i večernje Bogosluženje u crkvi Svete Trojice.

I u svim hramovima Namjesništva Srpske pravoslavne crkve u Brčkom, jutros je služena vaskršnja litrugija i pročitana poslanica patrijarha Porfirija. Arhijerejski namjesnik SPC u Brčkom, Dragan Ćirković, poželio je svim istiniskim vjernicima, svim pravoslavnim hrišćanima, koji nose Boga u srcu, da im svaki dan u životu bude radostan, kao Vaskrs.