latinica  ћирилица
03/05/2021 |  11:46 | Autor: SRNA

Sloboda javne riječi jedan od stubova napretka i pravičnosti

Udruženje novinara Republike Srpske je svim medijskim radnicima čestitalo 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je u društvima sa demokratskim uređenjem sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova na kojima počiva napredak i pravičnost zajednice.
Udruženje novinara Republike Srpske -
Udruženje novinara Republike Srpske

- Ukoliko ta vrsta slobode izostane, onda je sloboda da se bira i bude biran na izborima samo simulacija ljudskih prava. Zbog toga je izuzetno važno da se za medijske slobode borimo i pominjemo ih svaki dan - navodi se u saopštenju ovog udruženja.

U saopštenju se ističe da su novinari drugu godinu univerzalno i svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku u nastojanju da prikupe informacije o bolesti kovid 19, te su po ugroženosti rame uz rame sa zdravstvenim radnicima, policijom, prosvjetom i sličnim zanimanjima.

- Novinari u materijalnom smislu dijele sudbinu društva, čije je uvriježeno funkcionisanje drastično izmijenjeno protivepidemiološkim mjerama. Oglašavanje, od kojeg zavise prije svega komercijalni, odnosno nezavisni mediji, prvo je na listi koju zbog ušteda kao izdatak smanjuju privredni subjekti. Na taj način je ugroženo i nezavisno i objektivno izvještavanje - upozorili su.

Iz ovog udruženja dodaju da je nezavisno i objektivno izvještavanje dodatno ugroženo i time što se takva medijska titula zloupotrebljava, te se mediji finansirani od agencija stranih država ili takozvanih međunarodnih fondacija predstavljaju kao nezavisni.

- U stvarnosti se radi o biltenima koji provode agende svojih finansijera i predstavljaju nedvosmislenu konkurenciju istinski slobodnim, tržišno uslovljenim medijima. Zbog svega navedenog Udruženje je u svojim dosadašnjim aktivnostima ne samo lobiralo kroz svoje članstvo za očuvanje vrijednosti slobode govora i nepovredivosti integriteta novinara u uredništvima domaćih medijskih kuća, nego je i organizovalo u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije besplatnu vakcinaciju za sve novinare, bez obzira da li su članovi našeg udruženja ili žive u Srpskoj - navedeno je u saopštenju.

Ovo udruženje namjerava pokrenuti inicijative da se kroz zakonska rješenja i pravilnike poveća zaštita i nivo prava novinara.