latinica  ћирилица
03/05/2021 |  13:16 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od osnivanja "Garde Panteri" (VIDEO)

U Bijeljini je danas odata počast borcima "Garde Panteri" povodom 29 godina od osnivanja ove jedinice Vojske Republike Srpske.
Obilježen dan Specijalne brigade "Garda Panteri" u Bijeljini - Foto: SRNA
Obilježen dan Specijalne brigade "Garda Panteri" u BijeljiniFoto: SRNA

Pripadnici ove brigade prethodno su položili vijence i cvijeće na spomen obilježju izgrađenom na mjestu gdje je ubijen ratni komandant ove jedinice Ljubiša, Savić Mauzer.

"Garda Panteri" osnovana je 2. maja 1992. godine i bila je jedna od najelitnijih jedinica VRS koja je prošla skoro sva ratišta, od Majevice, Posavine, Nišićke visoravni pa do Kupresa.

- U toku proteklog rata naša jedinica je izgubila 100 boraca, 858 ih je ranjeno, dok je kroz jedinicu prošlo 2.660 ljudi. Nakon rata preminulo ih je 202 - rekao je Petar Cvijatinović predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri".

Prisjećajući se ratnog puta ove jedinice u kojoj je bio od njenog osnivanja Đoko Božić kaže da je sada najbitnije pomoći demobilisanim borcima da nađu posao i pristojno žive.

- Najviše bih pohvalio mlade ljude, mlade saborce koji su svoje živote dali za otadžbinu, za Republiku Srpsku, za ovo što danas imamo. Nemojte nikad zaboraviti ovu našu Gardu koja je sve učinila da stvori Srpsku zajedno sa ostalim pripadnicima VRS - dodao je Božić.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović istakao je da je "Garda Panteri" obišla sva ratišta i dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

- Dosta boraca ima koji su se teško snašli u teškim vremenima, ljudima treba pomoć. Uvijek kažem nikad ne možemo reći da ništa nije učinjeno, učinjeno je dosta toga ali nažalost imamo jedan dio boraca kojima trebamo pomoć i njih država ne smije ostaviti na cjedilu - naglasio je Stevanović.

Među najznačajnijim bitkama Garde Panteri izdvaja se oslobađanje stanovništva Smoluće i okolnih sela, koje je tri mjeseca bilo u neprijateljskom okruženju, kao i učešće u oslobađanju koridora života.

- Nama kao mlađim pokoljenjima preostaje da čuvamo uspomenu na dan formiranja ove jedinice, da se borimo za bolji status boračke populacije i da tradicionalno obilježavamo dane ne samo jedinice Garde Panteri nego i svih onih jedinica VRS koji su dali i podnijeli maksimalnu žrtvu za njeno stvaranje - rekao je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine.

Garda Panteri za zasluge u ratu odlikovana je Ordenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda. Udruženje veterana "Garda Panteri" zalagaće se da ulice u Bijeljini dobiju ime ratnih komandanata ove brigade Branka Pantelića Pantera i Ljubiše Savića Mauzera.