latinica  ћирилица
03/05/2021 |  13:30 ⇒ 13:32 | Autor: RTS

Prvi sastanak šefova diplomatija G7 poslije dvije godine

Predstavnici najbogatijih zemalja svijeta sastaće se ove nedjelje prvi put poslije dvije godine "licem u lice". Sastanak G7 u Londonu započinje danas, a prisustvovaće mu šefovi diplomatija iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Јapana, SAD i Velike Britanije.
London (Foto: sheepskin.co.uk) -
London (Foto: sheepskin.co.uk)

Predstavnici Evropske unije takođe će prisustvovati, kao i indijski ministar spoljnih poslova. Pozvane su i Australija, Indija, Јapan, Јužna Koreja i Јužna Afrika.

Učesnici će biti redovno testiranje na kovid-19, sastanci će biti ograničenog kapaciteta a primjenjivaće se i druge mjere kako bi se spriječilo širenje virusa među onima koji prisustvuju sastancima.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o povlačenju trupa iz Avganistana, trgovinskom sporazumu nakon Bregzita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Velika Britanija, koja predsjedava rotirajućim predsjedništvom G7, vidi ovu nedjelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rješavanje pitanja kao što su oporavak od virusa korona, klimatske promjene i odnosi sa Kinom i Rusijom.

Ministri zemalja G7 uložiće 10,9 milijardi funti u razvojne finansije tokom naredne dvije godine kako bi pomogli ženama u zemljama u razvoju da pristupe radnim mjestima i oporave se od uticaja virusa korona.

Bruto domaći proizvod zemalja G7 iznosi oko 40 biliona dolara - nešto manje od polovine globalne ekonomije.