latinica  ћирилица
03/05/2021 |  14:25 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Obilježeno 79 godina od ubistva 54 Srba u Bijelom Potoku (VIDEO)

U znak sjećanja na 54 srpska civila koja su na Vaskrs 1942. ubile ustaše u banjalučkom naselju Bijeli Potok, danas su položeni vijenci i služen je parastos nevino stradalim žrtvama među kojima je bilo žena i djece.
Pomen Bijeli potok - Foto: RTRS
Pomen Bijeli potokFoto: RTRS

Na Vaskrs 1942. dogodio se nezapamćen zločin nad Srbima koji su izvršile komšije Hrvati iz banjalučkog naselja Debeljaci, priča predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok Branko Milinković čiji su članovi porodice ubijeni u ovom mjestu.

- Prvo su došli tu do Vujasinovića, njih su sve bez metka, maljem ubili. Poslije su ubili i Bogojeviće, a onda su došli do mojih Milinkovića njih je bilo 29 - rekao je Milinković.

Ovo je jedno od nekoliko stratišta Srba na području Banjaluke iz perioda Drugog svjetskog rata.

- Ovo je jedno od mjesta gdje su nevini ljudi stradali. Imamo jedno takvo i u Debeljacima, i to treba obilježiti i na Drakuliću - istakao je Goran Šljivar , Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka.

Svake godine, drugog dana Vaskrsa, u Bijelom Potoku okupe se potomci žrtava ubijenih u ustaškom pokolju na Vaskrs 5. aprila 1942. godine.

Ustaše su tada mučki ubile 54 mještanina Bijelog Potoka, a najviše su stradale porodice Vujasinović, Bogojević, Milinković, Ćurlić i Adamović.