latinica  ћирилица
03/05/2021 |  15:09 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Modriča: Obilježeno 29 godina od početka borbe za oslobođenje (VIDEO)

U Modriči je obilježeno 29 godina od početka borbe za oslobođenje ove opštine, a ovim povodom služen je parastos kod centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i organizovana posjeta Spomen-sobi.
Parastos u Modriči - Foto: SRNA
Parastos u ModričiFoto: SRNA

Cvijeće kod centralnog spomenika poginulim borcima u Modriči i Spomen-sobi položili su predstavnici lokalnog Udruženja "Veterani", opštinske Boračke organizacije i rukovodstvo opštine Modriča.

Predsjednik Skupštine Udruženja "Veterani" Bogdan Šarčević rekao je da su na današnji dan 1992. godine srpske jedinice sa Trebave i Vučijaka spasile iz obruča oko 200 Srba, uglavnom žena, djece i starijih osoba i oko 40 muškaraca sposobnih za borbu, koji su ostali u Modriči da brane srpske kuće i nejač od neprijatelja.

- Nadali smo se da neće doći do oružanog napada na Srbe, ali sa pogibijom dvadesetrogodišnjeg Radenka Bradaševića, prve žrtve sukoba, shvatili smo da je počeo rat - rekao je Šarčević.

On je dodao da Radenkovi saborci, članovi porodice i rukovodstvo opštine Modriča čuvaju uspomenu na njegovu žrtvu, te su položili cvijeće i prislužili svijeće na njegovom grobu na Pravoslavnom groblju u Modriči.

Načelnik ove opštine Јovica Radulović istakao je da je obaveza sadašnjih i budućih generacija da čuvaju uspomenu na Bradaševića i sve Srbe poginule za odbranu Modriče.

- Sjećanje na stradale je i opomena da se takva vremena nikada ne ponove - rekao je Radulović i dodao da buduće generacije treba da uče o tome šta se desilo i da znaju kakvo je zlo rat i kolika je vrijednost mira.

Predstavnici boračkih organizacija i rukovodstva Modriče su u Spomen-sobi odali poštu za 708 poginulih boraca za Republiku Srpsku iz Modriče i više od 30 opština bivše Јugoslavije, čije porodice danas žive u ovoj opštini.