latinica  ћирилица
03/05/2021 |  18:20 ⇒ 04/05/2021 | 07:11 | Autor: RTRS

Dan slobode medija: Tražiti rigoroznije kazne za napad na novinare (VIDEO)

Uloga medija značajna je u svakodnevnom životu, a posebno u vanrednim situacijama kakvu imamo danas u vrijeme pandemije. Čestitajući 3. maj Međunarodni dan slobode medija na to su između ostalih podsjetili i zvaničnici Republike Srpske, predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Rigoroznije kazne za napad na novinare ono je na čemu će insistirati iz Udruženja novinara Republike Srpske.
Sloboda medija (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sloboda medija (Foto: oslobodjenje.ba)

Sprečavanje napada na novinare, ali i zaštita autorskih prava medisjkih radnika biće i ubuduće u fokusu borbe Udruženja novinara Republike Srpske za bolji položaj kolega. Solidarnost među novinarima je jedno od osnovnih sredstava za postizanje ovog cilja, kažu u ovom Udruženju.

- Mi smo sve napade do sada osuđivali bez obzira ko je bio napadač. Zahvaljujući tom našem radu vidi se, očito je da ta druga esnafska udruženja koja imaju političku agendu i više je u pitanju neka politička organizacija nego što su nevladine organizacije ili strukovna udruženja - naglasio je Danijel Simić iz Udruženja novinara Republike Srpske.

Neophodno je pooštriti zakone za napade na novinare, smatraju u Udruženju. Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović kaže da vlasti na svim nivoima imaju obavezu da poštuju, promovišu i zaštite slobodu medija.

- Ometanje novinara u obavljanju svog posla i napad na novinare treba kvalifikovati kao krivično djelo.To treba da razmotre sve vlasti u BiH. Bez obzira znači na posljedice napada - naglasio je Lazar Prodanović, predsjedavajući ZK PS BiH.

Neki od onih koji su prije nekoliko godina otimali mikrofon iz ruku novinara i bacali ga, danas su ispred zgrade Radio Televizije Republike Srpske protestovali kao članovi grupe "Pravda za Davida", nezadovoljni izvještavanjem o njihovim aktivnostima. Skup nisu prijavili nadležnim organima, a verbalno su vređali radnike RTRS-a.

- Moram da pohvalim medisjke servise poput BHT i Federalne u kontekstu Pravde za Davida. Oni su se svaki put odazivali našim pres konferencijama. Svaki put su izvještavali. Kad tad ćete odgovarati za sve i kad tad svi novinari koje sam prozvao neće moći više da rade na RTRS. Radite gdje hoćete ovdje nećete moći - istakao je Ozren Perduv, aktivista grupe "Pravda za Davida".

Da li promovisanje slobode medija znači i pritisak i napad na novinare pitaju iz Udruženja novinara Republike Srpske.

- Riječ je o minornim pojavama u društvu sa vrlo malim brojem pristalica i pripadnika koji se medijski naduvavaju da se radi o nekim ozbiljnim pokretima. Međutim, oni kad se iskoriste u političke svrhe oni se srozaju na svoju mjeru, a to je 15 – 20 ljudi koji rade to zašto su plaćeni - dodao je Simić.

Crtanje mete na čelo medijskih radnika loša je poruka za slobodu medija. Podatak da je u svijetu više od 50 novinara ubijeno u posljednjih dvanaest mjeseci opominje. Opominje i činjenica da polovina novinara u BiH radi za ispodprosječnu platu, a oko 40 odsto nema radno -pravni status.