latinica  ћирилица
03/05/2021 |  18:41 ⇒ 04/05/2021 | 07:12 | Autor: RTRS

Podrška EU razvoju putne infrastrukture (VIDEO)

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije sutra stižu u BiH. To je prilika da se BiH uruči donacija vakcina protiv virusa korona koje finansira Evropska komisija, ali i za razgovor Vahreljija za zvaničnicima. Uoči njegovog dolaska srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da ne očekuje da na sastancima bude razgovarano o mogućnostima proširenja Evropske unije, već o projektima.

Devetog oktobra prošle godine članovi Predsjedništva BiH posljednji put boravili su u Briselu. Iako je bilo planirano, tada se nisu sastali sa Oliverom Varheljijem, jer je on baš tog dana posljednji put boravio u BiH i najavio realizaciju ambicioznog Ekonomsko-investicionog paketa u regionu teškog 30 milijardi evra. Sedam mjeseci poslije, realizacija tog paketa, očekuje Dodik, morala bi biti jedna od ključnih tema razgovora.

- Nešto će ići za BiH, time i za Republiku Srpsku, neka četiri projekta. Јedan od tih je koridor 5C od Doboja pa prema Vukosavlju, odnosno Orašcu gdje treba da dobijemo značajnu donaciju za izgradnju tog koridora, što je za nas veoma važno. To je dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom i mi to ne krijemo, tako da ćemo razgovarati na tu temu - naglasio je Dodik.

Istovremeno, Dodik ne očekuje konkretnije razgovore o mogućnostima proširenja Evropske unije jer, kaže, Brisel ne radi na tome. Јedna od tema, ipak, mogao bi da bude sadržaj "non-pejpera", nezvaničnih dokumenata čiji sadržaj upućuje na razmatranje novih rješenja za Balkan i prekrajanje granica država u skladu sa etničkim. Komentarisao ih je i predsjednik Skupštine Srbije koji smatra da oni predstavljaju "ispipavanje pulsa".

- Za Srbiju su dobre dvije stvari koje su se pojavile u "non pejperima", objavljenim proteklih dana – to što se govori o autonomiji sjevera Kosova i Metohije, koju ranije nisu htjeli ni sa pomenu, jer nisu htjeli Republiku Srpsku na Kosovu, kao i to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja Srpske i Srbije - poručio je Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije.

Da se mnogo mogućnosti pominje u nezvaničnim dokumentima o kojima ranije nije ni smjelo da se govori, kaže i Milorad Dodik. Uz obrazloženje da se svašta piše, istakao je da je i Srpska sačinila svoj nezvanični dokument koji će, kada bude pogodan trenutak, uputiti na različite adrese. Ipak, činjenica je tvrdi, da se govori o nekim rješenjima za koja bi se ranije govorilo da su destruktivna.

- Danas to čujemo iz usta važnih političkih faca Evrope i svijeta. Kada sam razgovarao ja sa jednim prekookeanskim diplomatom skoro koji je pitao šta ja mislim o tome, ja sam rekao da je mirni razlaz jedina opcija koja će se desiti. On je pitao da li je moguće da to bude mirno. Dakle, on nema ništa protiv, ako će to biti mirno, doći će i do toga - dodao je Dodik.

- U tom smislu, kaže Dodik, ključna aktivnost je rasprava u Narodnoj skuštini Republike Srpske čiji bi rezultat trebalo da bude platforma za dijalog Srpske i Federacije, ali i konstitutivnih naroda o rješenjima za BiH. O toj temi poslanici će se izjasniti na nastavku sjednice koji slijedi 11. maja. Ta tačka pomjerena je na kraj dnevnog reda kako bi se dao prostor za usaglašavanje zaključaka sa opozicijom koja je u javnosti pokazala interesovanje za konsenzus. Dodik je istakao da nije uvjeren da do konsenzusa može doći, ali je opoziciji na konferenciji za medije uputio otvoren poziv za razgovor u terminu i na mjestu koji oni izaberu.

Povezane vijesti:

Dodik: U BiH nema nikakvog kohezionog elementa (VIDEO)