latinica  ћирилица
03/05/2021 |  19:28 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Јedinstvena farma jelena na Ozrenu (VIDEO)

Zanimljiva priča o farmi jelena lopatara, koja se nalazi u selu Konopljišta, na vrhu Ozrena. Ova farma jedinstvena je u Republici Srpskoj.
Јeleni-lopatari - Foto: RTRS
Јeleni-lopatariFoto: RTRS

Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vrijeme kada mijenjaju izgled, pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.

-Sada trenutno oni mijenjaju malo dlaku, kasnije će biti ljepši, dobiju tačkice neke kao crvenkaste. Rogovi im padaju, počeli su otpadati ove godine nešto ranije i onda do oktobra narastu ponovo - kaže Živko Blagojević, sa farme jelena na Ozrenu.

Na farmi je oko 40 jelena, košuta i lanadi o kojima brine Živko Blagojević iz ozrenskog sela Boljanić. Vlasnik farme Dragan Vasiljević prve jedinke jelena lopatara nabavio je prije desetak godina . Pare se u jesen i za najdalje dva mjeseca stići će prinove . Prošle godine bilo ih je desetak.

- Bez obzira vi malom ne možete ni prići je ono nakon par sati ustaje, ali ga ne bi smjeli ni dirati jer ga majka ne bi prihvatila - dodaje Blagojević.

Veseli i razigrani su stanovnici farme u selu Konopljišta. Njihova ljepota i gracioznost privlače poglede ljudi koji ovdje dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega. I oni su se prilično navikli na ljude, ali na distanci. U Sloveniji i Hrvatskoj farme jelena prava su atrakcija . Meso je skupo i cijenjeno u zapadnim zemljama. Ozrenska farma mogla bi imati značajno mjesto na turističkoj mapi, ali trenutno je samo skup hobi.

- Služe naravno rogovi kao trofej. U zadnje vrijeme se nešto što se tiče rogova prodavalo kad se rade lusteri. I meso naravno jede se, samo nije puno prodavano zato što vjerovatno ovdje slabija platežna moć - nastavlja priču Živko Blagojević.

Farma je ograđena, ali prisustvo drugih divljih životinja na planini stalna je opasnost. Zato društvo prekrasnim jelenima prave šarplaninac i tornjak, pored kojih su jeleni sigurni i zaštićeni.