latinica  ћирилица
04/05/2021 |  10:48 ⇒ 11:37 | Autor: RTRS

U BiH stigle vakcine iz Evropske unije

Na Sarajevski aerodrom sletio je avion sa vakcinama protiv virusa korona koje je EU donirala BiH u sklopu programa za zapadni Balkan.
Vakcine Sarajevo - Foto: RTRS
Vakcine SarajevoFoto: RTRS

Riječ je o prvom kontingentu vakcina iz EU mehanizma, iz kojeg bi BiH trebalo da bude doprimljeno 213.800 doza, a koje bi trebalo da stižu svake sedmice.

Vakcine su isporučene preko Austrije, a predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji uručio ih je, na aerodromu, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Kako je ranije najavljeno, BiH bi trebalo od EU da dobije 214.000 vakcina, dok je za cijeli zapadni Balkan planirano 650.000 Fajzerovih vakcina.

Јutors su se predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg sastali na sarajevskom aerodromu povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv virusa korone iz EU.

Ministarka civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević ranije je najavila da će danas stići prvi kontingent vakcina Fajzer protiv virusa korona naručenih putem "Kovaks" mehanizma.