latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:17 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Evropljani prave svoje platne kartice

Kreditne institucije u Evropi namjeravaju da udruže snage kako bi pokrenule novu uslugu koja će nadmašiti američke konkurente, među kojim su Pejpal, Masterkard i Viza, a u projektu će učestvovati više od 30 najvećih evropskih banaka i finansijskih kompanija.
Visa kartice (Foto: Jason Reed/Reuters) -
Visa kartice (Foto: Jason Reed/Reuters)

- Oni će pokušati da stvore "platnog diva" sposobnog da poremeti Vizu i Masterkard - piše "Fajnenšel tajms".

Među firmama koje razvijaju ovu uslugu su bankarski divovi Dojče bank, BNP Paribas, ING, Unikredit i Santander. One obrađuju više od polovine svih plaćanja u Evropi.

Finansijski portali pretpostavljaju da će, uz pomoć evropske platforme, biti moguće plaćati putem interneta i u prodavnicama, kao i prenositi novac i podizati gotovinu sa bankomata.

Prve usluge mogle bi biti pokrenute već 2022. godine.

Kartična plaćanja u Evropi sada uglavnom obrađuju američke firme.

Prema podacima "Evrokomerca", četiri od pet transakcija u Evropi obrađuju "Masterkard" i "Viza".

Nedavno je i iz državnog vrha Rusije stigla vijest kako ta zemlja, u slučaju daljeg američkog proširenja protivruskih sankcija, razmatra obustavljanje djelatnosti američkih platnih instrumenata "Vize" i "Masterkarda", inače vrlo popularnih u Rusiji, gdje djeluju već više decenija.

Rusija je prije nekoliko godina, zbog zapadnih prijetnji finansijske prirode, uvela svoju prvu platnu karticu "mir", kao alternativu američkim, kojom se već može plaćati u ograničenom broju svjetskih država.