latinica  ћирилица
04/05/2021 |  11:41 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Varhelji: Korak ka osnaživanju procesa imunizacije

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Sarajevu, nakon što je BiH isporučen prvi kontingent od više od 10.000 vakcina protiv virusa korona iz mehaniza EU, da je to korak ka osnaživanju procesa imunizacije.

- Kroz osiguranje ove pomoći, EU je pomogla da se osnaži proces vakcinacije u BiH. Prvenstveno je tu riječ o zdravstvenim radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa korona - rekao je Varhelji na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv virusa korona iz EU.

On je dodao da je ovo korak koji vodi izlasku iz pandemije, značajan dan i poruka da je EU stalo do regiona i BiH, što je, kako je rekao, pokazivala od samog početka pandemije.

Prema njegovim riječima, kroz osiguranje količina vakcina, EU pomaže da se osigura bezbjednost zdravstvenog sektora i ukupnog stanovništva.

- Preko mehanizna EU osigurava se više od 650.000 vakcina za zapadni Balkan. Od tih količina, više od 200.000 osiguravamo za BiH - naveo je on i podsjetio da je EU najveći donator "Kovaks" mehanizma preko kojeg je planirano da se obezbijedi više od milion doza vakcina za cijeli region.

Šalenberg je rekao da je, u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije, danas dobar dan i za BiH i za EU.

- Moje i prisustvo gospodina Varheljija pokazatelj je da smo tu uz vas i da ne odustajemo - dodao je Šalenberg.

On je naglasio da su ove količine vakcina rezultat zajedničkog evropskog napora.

- Mi smo svjesni da naša sigurnost zavisi od sigurnosti cijelog regiona. Naša dobrobit zavisi od dobrobiti ostatka regiona. Više od 200.000 građana koji žive u Austriji ima porodične veze sa BiH - pojasnio je Šalenberg.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu danas je putem mehanizma EU, stiglo više od 10.000 doza vakcina Fajzer.