latinica  ћирилица
04/05/2021 |  12:32 | Autor: SRNA

U maju iz mehanizma EU stiže 45.000 doza vakcina Fajzer

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je u Sarajevu da bi u maju, uključujući danas pristiglu pošiljku, u BiH putem mehanizma EU za nabavku vakcina protiv virusa korona trebalo da stigne 45.000 doza vakcine Fajzer, a do avgusta ukupna količina od 213.000 doza.
Vakcine Fajzer (Foto: REUTERS/Dado Ruvic) -
Vakcine Fajzer (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Navodeći da postoji dogovor prema kojem bi u maju i do kraja juna u BiH trebalo da bude isporučeno više od 850.000 vakcina, Tegeltija je istakao da bi sa 160.000 doza vakcina iz Kine, čiju je nabavku dogovorila Republika Srpska, a od kojih prvih 80.000 treba da stigne danas ili sutra, BiH do kraja drugog kvartala ove godine trebalo da raspolaže sa blizu milion doza vakcina.

Tegeltija je precizirao da će 45.000 doza vakcina koje iz EU treba da stignu u BiH u maju biti isporučene u četiri tranše, svake sedmice po jedna, uključujući današnju od nešto više od 10.000 doza.

Ostatak će, dodao je Tegeltija, biti isporučen do avgusta, a za svaki mjesec je definisano koliko će vakcina stizati.

Predsjedavajući Savjeta ministara objasnio je da su danas pristigle vakcine nabavljene kroz sistem EU, u okviru kojeg je EU obezbijedila za BiH oko 13,7 miliona evra.

Tegeltija je naveo da su vakcine nabavljene putem sistema EU vrsta pomoći za BiH i da će biti dijeljene po istom principu kao i vakcine dobijene od nekih drugih zemalja, odnosno za Brčko distrikt je izdvojeno 2,5 odsto od ukupno 213.000 vakcina, a od ostatka će Republika Srpska dobiti 38 odsto, a Federacija BiH 62 odsto vakcina.

- To je ono što je nama vrlo važno da imamo kontinuitet u isporukama vakcine, da zdravstveni radnici u BiH mogu da planiraju vakcinaciju i da prije jeseni, u ljetnjim danima kada očekujemo slabljenje virusa korona, možemo da vakcinišemo veći broj građana BiH - rekao je Tegeltija na sarajevskom aerodromu.

EU danas je isporučila BiH više od 10.000 doza vakcina "fajzer". Vakcine su uručili komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, te savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg, posredstvom čije je Vlade izvršena današnja isporuka.

Primopredaji su, uz predsjedavajućeg Savjetu ministara, prisustvovali i ministri inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, te civilnih poslova Ankica Gudeljević.