latinica  ћирилица
04/05/2021 |  13:23 ⇒ 05/05/2021 | 09:28 | Autor: SRNA

"Neophodan politički dijalog u BiH"

Narodna skupština Republike Srpske, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u Srpskoj, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

U slučaju ignorisanja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima, navodi se u inicijativi za razgovor i dijalog između Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

- Naglašavajući da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda - Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH - ističe se u inicijativi koja će biti razmatrana u nastavku 16. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri - Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH, te će svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz Republike Srpske.

Djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa Republike Srpske smatraće se ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da se u BiH treba razgovarati o budućnosti bez uticaja stranaca kako bi bio postignut konsenzus o funkcionisanju zemlje.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 11. maja.