latinica  ћирилица
04/05/2021 |  14:27 ⇒ 17:36 | Autor: SRNA

Kovačević: Šarović redovno u Sarajevu vrijeđa Srpsku i njene predstavnike

Mirko Šarović ponovo je u svojim omiljenim sarajevskim medijima vrijeđao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republiku Srpsku i izmišljao neke teze o tome kako će, kako kaže, Republike Srpske biti manje, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Bez obzira na političke razlike, ukoliko ste iole patriota Republike Srpske, onda treba da pokažate barem minimum poštovanja prema činjenici da Milorad Dodik kao srpski član Predsjedništva BiH ima ubjedljivo najveći izborni i demokratski legitimitet građana Republike Srpske, pa tako kada u Sarajevu ili sarajevskim mediima vrijeđate Milorada Dodika kao srpskog člana Predsjedništva, onda na neki način vrijeđate i Srpsku i njene građane koji su ga na izborima izabrali, i to ubjedljivom većinom - istakao je Kovačević.

On je naveo da je vidljivo i da Mirko Šarović ponovo ima, i to sve češće, identične stavove kao i političko Sarajevo, pa tako i kada je u pitanju eventualni nastanak trećeg entiteta.

- Moram da ponovim naš stav da je treći entitet isključivo unutrašnje pitanje FBiH i pitanje Vašingtonskog, a ne Dejtonskog sporazuma, i nešto što mora da se rješava isključivo unutar FBiH. Evidentno je da su čak i predstavnici hrvatskog konstitutivnog naroda nekoliko puta nedvosmisleno naglasili da nemaju nikakve teritorijalne pretenzije prema Republici Srpskoj, međutim, jedino Mirko Šarović za potrebe političkog Sarajeva izmisli takve teze da bi navodno Republike Srpske bilo manje. To je nešto što je za SNSD i za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo - naglasio je Kovačević.

Komentarišući Šarovićevu izjavu o ujedinjavanju, kako kaže, opozicije iz Republike Srpske i opozicije iz Sarajeva, portparol SNSD-a je rekao da je za SNSD potpuno očekivano da se stranke iz opozicije u Republici Srpskoj uključuju u taj sarajevski blok i da zajednički djeluju na svim nivoima, o čemu će, naravno, svoje mišljenje već sljedeće godine reći građani Srpske.

- Vidimo da se Mirko Šarović počeo baviti i komedijom, jer kako drugačije protumačiti to da se on slaže sa SNSD-om da je potrebno podići izborni cenzus. Međutim, onda se postavlje pitanje za šta bi Šarović otvarao šampanjac u Banjaluci u kojoj je jedva prešao cenzus od tri odsto i dobio jednog odbornika, ili kako bi tek onda prošao kad znamo kako je prošao na posljednjim izborima koji su održani u Doboju na kojim nisu prešli ni cenzus od tri odsto i nisu dobili nijednog odbornika - istakao je Kovačević.

On je zaključio da se to očigledno ne može protumačiti drugačije nego kao komedija kojom se, očigledno, Mirko Šarović i SDS sve češće bave.