latinica  ћирилица
04/05/2021 |  15:58 | Autor: SRNA

Kasipović: Uprkos pandemiji, ostvareni dobri rezultati u 2020.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas sa predsjednikom Višeg privrednog suda Banjaluka i predsjednicima okružnih privrednih sudova u Srpskoj o izvještaju o radu privrednih sudova i drugostepenog privrednog suda, te uslovima rada i kadrovskim pitanjama, zakonskoj regulativi iz oblasti privrednih sporova za koju je ovo ministarstvo ovlašteni obrađivač, te aktuelnim pitanjama iz njihove nadležnosti.
Anton Kasipović - Foto: SRNA
Anton KasipovićFoto: SRNA

Na sastanku je zaključeno da Viši privredni sud, prema dostavljenom izještaju za prošlu godinu, ima 117 odsto riješenih predmeta u odnosu na njihov priliv, dok je neriješenih 25 odsto predmeta, a broj zaostalih predmeta u odnosu na 2019. godinu je znatno manji, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Za isti izveštajni period, odnosno za prošlu godinu, okružni privredni sudovi imali su u prosjeku broj riješenih predmeta u odnosu na priliv 100 odsto, odnosno taj procenat je iznosio od 96 do 102 odsto.

Na sastanku je ocijenjeno da je na rezultat rada privrednih sudova u znatnoj mjeri uticala pandemija izazvana virusom korona, a posebno ako se ima u vidu Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, kojom su bili obustavljeni rokovi u sudskim postupcima, što je uticalo na povećanje obima predmeta, navodi se u saopštenju.

- Privredni sudovi i pored svih poteškoća, prvenstveno kontinuiranim prilagođavanjem načina i organizacije rada propisanim epidemiološkim mjerama ipak okončali znatan broj predmeta, i što je najvažnije, broj zaostalih predmeta se nije znatno povećao u odnosu na prethodne godine, čak pojedini sudovi na kraju 2020. godine imaju manje zaostalih predmeta u odnosu na ranije godine - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Ministarstvo pravde Republike Srpske kontinuirano nastoji da osigura sve materijalne, prostorne, finansijske i druge uslove za rad privrednih sudova, te da se može reći da i Viši privredni sud Banjaluka ima sve neophodne uslove za rad.

Na sastanku sa predsjednikom Višeg privrednog suda Banjaluka i predsjednicima okružnih privrednih sudova razgovarano je i o problemima sa kojima se sudije susreću u pogledu zakonske regulative, te potrebama izmjene i unapređenja iste, a sve u svrhu unapređenja efikasnosti privrednih sporova.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović sa saradnicima tokom ovog mjeseca održaće sastanke sa predsjednicima svih sudova u Republici Srpskoj.