latinica  ћирилица
04/05/2021 |  16:11 ⇒ 05/05/2021 | 09:26 | Autor: RTRS

U BiH stigao prvi kontingent od 10.530 Fajzerovih vakcina (VIDEO)

U BiH je dopremljen prvi kontingent od 10.530 doza Fajzerovih vakcina protiv virusa korona, koje su donacija EU. Do kraja avgusta biće dostavljeno ukupno 214.000 doza iz programa pomoći EU. Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji rekao je da donacija pokazuje brigu EU za BiH i cijeli region. Ipak, priznaje da je pomoć mogla da dođe ranije.
Vakcine Sarajevo - Foto: RTRS
Vakcine SarajevoFoto: RTRS

Na sarajevski aerodrom prvo je stigao evropski komesar, sat kasnije sletio je avion sa vakcinama. Јednočasovno zakašnjenje produžilo je razgovor evropskog zvaničnika sa domaćinom, ali i otvorilo pitanje da li je donacija EU mogla biti uručena mjesecima ranije.

- Volio bi da mogu reći da su mogle doći ranije, ali nažalost nismo bili u mogućnosti da se to osigura. EU je u decembru obezbijedila novac od preko 70 miliona evra od kojih je nabavljena ova količina vakcina i moram reći da je riječ o donaciji, o besplatnim vakcinama koje dobijate ali koje je neko morao da plati - istakao je Oliver Varhelji, komesar EU za prišrenje i susjedstvo.

Foto: I. Š./Klix.ba

Današnja donacija od 10.530 vakcina je dio ukupne pomoći EU od 213.800 doza koje će do avgusta u redovnim tranšama biti dopremane u BiH. Već je poznato da će od ukupne količine, 2,5 odsto ili nešto više od 5.300 doza biti dostavljeno distriktu Brčko.

- Za FBiH i Republiku Srpsku to dijelimo u omjeru 62 odsto odnosno 38 odsto i svako može da izračuna ko će koliko da dobije i u kom vremenskom periodu - naglasio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Osim 213.800 doza Fajzoreve vakcine najavljeno je da će putem istog mehanizma BiH da dobije iz Poljske 380.000 doza kompanije Astra Zeneka. Vlada Republike Srpske naručila je 160.000 doza iz Kine, uz ranije kupljene u Rusiji znači da se BiH približava broju od milion doza vakcina protiv korone.

- Očekujemo da entiteti kroz svoje direktne nabavke obezbjede dodatnu količinu vakcina i ukoliko isporuka kroz Kovaks bude išla po planu siguran sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja svih građana - dodao je Tegeltija.

Foto: I. Š./Klix.ba

Austrija je u ime EU kupovala vakcine koje doniraju zemljama regiona. Vođeni su logikom da sigurno i vakcinisano stanovništa Zapadnog Balkana znači i njihovu bezbjednost s obzirom na to da veliki broj ljudi s ovog područja živi i radi u Austriji.

- U konačnom preko 200.000 građana koji žive u Austriji imaju porodične veze sa BiH, niko nije siguran dok svi ne budu sigurni, to je naš moto - naglasio je Aleksander Šalenger, ministar za evropske i međunariodne poslove Austrije.

Nakon Sarajeva evropski komesar Oliver Varhelji odnio je pomoć i u Podgoricu, Skoplje i samoproglašeno Kosovo, ukupno 650.000 doza vakcina protiv korone za zemlje regiona.