latinica  ћирилица
04/05/2021 |  19:03 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Bratske "Srpske kuće" iz Podgorice i Banjaluke (VIDEO)

Delegacija "Srpske kuće" iz Podgorice, boravila je u Banjaluci. O jačanju duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta razgovarali su sa predsjednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem i predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Rajkom Kuzmanovićem. Posjetili su i Udruženje književnika Republike Srpske.
Srpska kuća - Foto: RTRS
Srpska kućaFoto: RTRS

Čvrsti temelji srpskog naroda treba da budu imperativ Srbima, gdje god bili. O zajedničkoj promociji kulture i tradicije, delegacija iz Podgorice razgovarala je sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske.

- Duhovni, nacionalni i kulturni identitet koji je doveden u pitanje i sa svih strana napadnut je jedino odbrambeno sredstvo Srba u ovom trenutku i istovremeno podloga ako se očuva i ojača da jednog dana bude temelj na kojem će se graditi buduće zajedništvo - istakao je Emilo Labudović, direktor "Srpske kuće" u Podgorici.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio je da treba da budemo naslonjeni jedni na druge.

- Ovo su vremena kada treba da budemo oslonjeni jedni na druge, kada imamo priliku da pomognemo na bilo koji način jedni druge i mi ćemo to učiniti - rekao je Čubrilović.

 Srpsku nauku i umjetnost ne dijele granice. Biblioteka "Srpske kuće" u Crnoj Gori bogatija je za 200 izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

- Osim toga, mi smo dogovorili da u nekom periodu kad to budemo mogli da posjeti jedna delegacija ne samo sa akademije, nego Republike Srpske Crnogorsku kuću i ta posjeta će biti u funkciji funkcionisanja - naglasio je Rajko Kuzmanović, direktor Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Udruženje književnika Republike Srpske pozvalo je pisce iz Crne Gore da rukopise objavljuju u književnom časopisu "Nova stvarnost" i tako ujedine srpsku riječ.

- Јer koncept časopisa ne podrazumijeva samo književne teme, nego su u fokusu i druge umjetnosti, kao što je pozorišna, filmska, slikarstvo i druge  - kazao je Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske.

Članovi delegacije "Srpske kuće" iz Podgorice naglasili su da je nemjerljiv značaj podrške Republike Srpske i Srbije, i da se na jačanju međusobnih odnosa mora raditi i ubuduće.