latinica  ћирилица
04/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Osmaci: Ulaganjem u infrastrukturu do boljih životnih uslova (VIDEO)

Opština Osmaci jedna je od najmanjih u Republici Srpskoj. Činjenicu da je riječ o izrazito nerazvijenoj opštini dodatno je otežala pandemija virusa korona i ekonomska situacija, ali nije uticala na odlučnost nadležnih da stvaraju preduslove za njen razvoj. U posljednje dvije godine realizovano je više infrastrukturnih projekata, a stvaranje boljeg ambijenta za život građana nastavljeno je i ove godine.
Osmaci - Foto: RTRS
OsmaciFoto: RTRS

Zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije, potpuno je rekonstruisana Osnovna škola "Aleksa Šantić". Iz opštinske kase izdvojena su sredstva za uređenje lokalnih puteva, a nedavno je završena i rekonstrukcija glavne ulice u Osmacima. Uređen je i parking prostor.

U narednim danima biće raspisan tender za rekonstrukciju prizemlja zgrade opštine i šalter sale. Sredstva je obezbijedila Vlada Srpske, a nadležni očekuju da podrži i projekat rekonstrukcije regionalnog puta Caparde – Osmaci.

- Naravno da ćemo se zalagati da stvorimo što bolje uslove da mala opština, odnosno mala opština kao što su Osmaci ima bolje uslove za život - naglasio je Radan Sarić, načelnik opštine Osmaci.

U Osmacima ove godine planiraju da realizuju 20 projekata, koji će omogućiti bolje uslove za život.

- To su opet projekti koji se odnose na podršku poljoprivrednoj proizvodnji, infrastrukturni projekti iz oblasti uređenja, odnosno asfaltiranja lokalnih puteva, uređenja riječnih korita - naglašava Vlado Kapur, šef Odsjeka za upravljanje lokalnim razvojem Osmaci.

Izuzmu li se infrastrukturna ulaganja, od prvorazrednog značaja za ovu opštine biće i otvaranje proizvodnog pogona. Razgovori sa investitorima su u toku, a pandemija utiče na konačni dogovor.

- I ako zaposlimo 50 ljudi kako je planirano, mislim da će to da preporodi Osmake. Mislim da je riječ o jako bitnom i važnom projetku za Osmake - dodao je Sarić.

Sa opštinskim budžetom od 1,9 miliona maraka, projekte je, kažu, moguće realizovati uz podršku vlada Srpske i Srbije.