latinica  ћирилица
05/05/2021 |  07:36 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Savjet ministara o zaštiti domaće proizvodnje

Savjet ministara danas će, između ostalog, raspravljati o informaciji o preduzetim mjerama za poboljšanje uslova spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Pred ministrima bi trebalo da se nađe i informacija o preduzetim mjerama s ciljem aktiviranja zaštitnih klauzula Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, odnosno da se o toj informaciji izjasne u drugom krugu glasanja.

Predlagač i ove informacije je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Ministarstvo komunikacija i transporta trebalo bi da podnese izvještaj o provođenju Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih dionica međudržavnog puta E-661 između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske do 31. decembra 2020. godine.

Dnevnim redom je predviđeno da se nađe i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu /Projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, pred Savjetom ministara će se naći i nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Savjet ministara trebalo bi da razmatra i prijedlog pravilnika o specijalizovanim službenim vozilima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde u Savjetu ministara.

Na sjednici je planirano da se razmatra i izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima i implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti.

Dnevnim redom je obuhvaćen i prijedlog izvještaja o provođenju Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme za 2020. godinu čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

Početak sjednice najavljen je za 10.00 časova.