latinica  ћирилица
05/05/2021 |  09:04 | Autor: SRNA

"Velika Albanija" - opasna namjera, a ne bezazlena politička fraza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ocijenio je da se iza prijetnje političara iz Prištine o "velikoj Albaniji" kriju opasne i ozbiljne namjere, dok se mnogi prave da je to tek nekakva bezazlena politička fraza.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je rekao da je prijetnja "velikom Albanijom" postala dio političkog folklora u Prištini, što je veoma opasno.

On je istakao da je interes Beograda, koji insistira na političkoj agendi mira i razvoja, miran i stabilan region, dok su prijetnje "velikom Albanijom" sasvim suprotan i regresivan proces, koji vraća u mračna vremena sukoba i stradanja.

Petković je za "Politiku" rekao da prištinski političari izjavama o stvaranju "velike Albanije" i nekakvoj reviziji i resetovanju onoga što je dogovoreno, pokazuju da ih dijalog uopšte ne zanima, kao i da nemaju trunke odgovornosti i utrkuju se u drskosti.

- Oni koji godinama podržavaju Prištinu trebalo bi malo više da porade sa svojim štićenicima, koji se ne rugaju samo Beogradu, već i Briselu - ocijenio je Petković.

On je naglasio da Beograd nikada neće odustati od zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koja je dogovorena Briselskim sporazumom.

- Ako je međunarodnoj zajednici stalo da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen na ozbiljan i suštinski način, ova apsurdna situacija mora da bude rešena u korist dijaloga i potpisanih sporazuma, za dobrobit svih na Kosovu i Metohiji - ukazao je Petković.

Na pitanje da li očekuje da će teroristi OVK odgovarati pred Specijalizovanim sudom u Hagu, Petković je podsjetio da su u prošlosti nesumnjivi albanski zločinci izbjegli suočavanje sa pravdom, zbog čega Beograd ne dopušta sebi da ima bilo kakva očekivanja, dok ne vidi prve presude.

Petković je napomenuo da je toliko svjedoka protiv albanskih zločinaca ubijeno, i to pred očima međunarodnih predstavnika na Kosmetu, te dodao da se pita da li je ikome uopšte iskreno stalo da pravda bude zadovoljena.

Kada je riječ o saradnji države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, Petković je istakao da je posebno važno da se zajednički bore za očuvanje srpskih crkava i manastira na Kosmetu, naročito zbog agresivne namjere mnogih u Prištini da prisvoje srpsku duhovnu i kulturnu baštinu grubim falsifikovanjem istorije.

Petković je ocijenio da je važno osigurati mogućnost svim izbjeglim Srbima, njih 200.000, da se vrate na Kosovo i Metohiju, ali da se, nažalost, to ne dešava jer nema političke volje u Prištini, niti neophodnog pritiska međunarodnog faktora.