latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:05 | Autor: SRNA

U petak počinje FEST

Međunarodni filmski festival - FEST biće svečano otvoren u petak, 7. maja, a na programu će se naći više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina, među kojima pet filmova nagrađenih Oskarom, kao i šest domaćih ostvarenja.
FEST 2021 - Foto: ilustracija
FEST 2021Foto: ilustracija

FEST, koji će trajati do 16. maja pod sloganom "Povratak u budućnost", svečano će projekcijom u 19.00 časova u Sava centru otvoriti film "Veliko iskopavanje", u kojem glavnu ulogu tumači Keri Maligen, kao i jedan od omiljenih festivalskih gostiju Rejf Fajns.

U ovom ostvarenju australijskog reditelja Sajmona Stouna, uoči Drugog svjetskog rata britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posjedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića.

U ovogodišnjoj selekciji Gala programa naći će se pet filmova koji su nedavno dobili filmske nagrade Oskar i to za najbolji film, režiju i glavnu glumicu "Zemlja nomada" rediteljke Kloe Žao, "Otac" Florijana Zelera, dobitnik za glavnu mušku ulogu Entoni Hopkins i adaptirani scenario, zatim "Žena koja obećava" rediteljke Emerald Fenel za najbolji scenario.

U Gala programu su i "Zvuk metala", dobitnik Oskara za najbolju montažu i zvuk, kao i film "Minari" Li Ajzaka Čunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi /Јun Јuh-jung/.

U Gala programu FEST-a naći će se i filmovi velikih glumačkih zvijezda, među kojima su Kejt Vinslet, DŽoni Dep, Žilijet Binoš, Sigurni Viver, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Vigo Mortensen, Havijer Bardem, Selma Hajek, Rejf Fajns, Kolin Firt, Frensis MekDormand i mnogi drugi.

Najviše filmova u Gala selekciji dolazi iz zemalja engleskog govornog područja - Velike Britanije, SAD i Kanade.

Film "Minamata" režisera Endrjua Levitasa sniman u Beogradu, u kojem glavnu ulogu igra DŽoni Dep, u ulozi ratnog fotografa Vilijama Јudžina Smita, koji 1971. putuje u Јapan da istraži trovanje stanovnika ribarskog mjesta poznatog kao Minamata. DŽoni Dep je FEST posjetio 1992. godine za vreme sankcija, zajedno sa Emirom Kusturicom.

U filmu "Putevi kojima nisam pošao" rediteljke Sali Poter, rame uz rame sa svjetskim glumačkim zvezdama Havijerom Bardemom, Elom Fening, Lorom Lini i Selmom Hajek nalazi se i srpska glumica Branka Katić, a radnja prati glavnog junaka Lea koji u mislima proživljava alternativne verzije svog života, dok njegova kćerka Moli očajnički pokušava da ga vrati u stvarni svijet.

Kejt Vinslet i Serše Ronan glavne su zvijezde ostvarenja "Amonit" reditelja Fransisa Lija o priznatom i samoukom ženskom paleontologu Meri Aning koja 1840. godine radi na obali južne Engleske.

"Supernova" reditelja Harija Mekvina, sa oskarovcem Kolinom Firtom i Stenlijem Tučijem u glavnim ulogama, govori o Semu i Taskeru koji su zajedno 20 godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posjetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mjesta iz svoje prošlosti, nakon dijagnoze koja mijenja život.

Publika FEST-a moći će da pogleda i "Rifkinov festival", aktuelno ostvarenje legendarnog Vudija Alena snimljeno u Španiji, u kome američki bračni par odlazi u San Sebastijan na filmski festival i biva uvučen u čaroliju događaja, ljepotu i šarm grada i fantaziju filmova.

Takođe u Gala programu naći će se i rediteljski debi slavnog holivudskog glumca Viga Mortensena "Posrtanje", za koje je ovaj svestrani autor napisao scenario i tumači glavnu ulogu, u filmu koji tematizuje odnos glavnog junaka i njegove porodice sa svojeglavim ocem.

Premijerno u Srbiji biće prikazano šest domaćih dugometražnih filmova i dvije manjinske srpske koprodukcije, među kojima "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovjek" Olega Novkovića i "Lihvar" Nemanje Ćeranića, kao i "Proljećna pjesma" Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković.

Takođe, dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biće prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

U glavnom takmičarskom programu FEST-a naći će se i dvije manjinske srpske koprodukcije - "Zastoj" reditelja Vinka Moderndorfera /Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija/, o dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, te "Potencijalni kandidat" Ercana Kesala /Turska, Srbija/ o čovjeku koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsjednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.

Iz zemalja bivše Јugoslavije dolaze tri ostvarenja, među kojima film "Ribanje i ribarsko prigovaranje" hrvatskog reditelja Milana Trenca, smješten je u 16. vijek i govori o pjesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i prisjećanju na tragične mladalačke ljubavi.

Glumačku ekipu predvode legendarni Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, i Leon Lučev, koji će biti gosti 49. FEST-a.

Drama "Dohvati nebo" crnogorskog reditelja Milutina Darića prati sredovječnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna, dok slovenački film "Sanremo" reditelja Miroslava Mandića tematizuje ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da se vide prvi put.

FEST se održava u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF, u Sava Centru, Kombank Dvorani, i bioskopu Cinepleks Galerija Beograd.