latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:14 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Osuda snimanja preplašenog medvjeda u Karanovcu

Predstavnici Lovačkog udruženja Zmijanje iz Banjaluke osudili su postupak vozača, koji je vozilom u banjalučkom naselju Karanovac tjerao preplašenog medvjeda kolovozom u punoj brzini i pod dugim svjetlima i sve to snimao.
Lovačko udruženje "Zmijanje" Banjaluka - Foto: Facebook
Lovačko udruženje "Zmijanje" BanjalukaFoto: Facebook

U objavi na Fejsbuk stranici Zmijanja se navodi da je ovaj snimak prvo objavljen na instagram profilu Crna hronika BiH, nakon čega ga je nekoliko medija preuzelo i objavilo na svojim portalima kao senzacionalnu vijest.

 - Naselje Karanovac se nalazi na području koje je autohtono stanište medvjeda. Potpuno je uobičajeno kretanje medvjeda tokom noći na ovom širem prostoru, kada često i prelazi saobraćajnicu. Zbog toga je na ovoj dionici puta postavljen i saobraćajni znak "divljač na putu" - objavili su iz Lovačkog udruženja Zmijanje Banjaluka.

Iz Udruženja su naveli i da je vozač, vjerovatno nesmotreno, jurio nesrećnu životinju do iznemoglosti, te da nije bio svjestan posljedica koju je mogao izazvati u slučaju nailaska drugog vozila iz suprotnog smijera ili nasrtaja uplašene i dezorjenitasne životinje na čovjeka koji se vidi na snimku.

Srećom, kažu u Zmijanju, ovaj događaj prošao je bez posljedica.

- Apelujemo na vozače da obrate pažnju na saobraćajne znakove na putu, te da u sličnim slučajevima zastave vozilo i sačekaju da se divljač mirno udalji - navodi se na Fejsbuk stranici Zmijanja.

Snimak medvjeda koji trči ispred automobila u naselju Karanovac izazvao je veliku pažnju banjalučke javnosti, a medvjed je nedavno primijećen i u blizini Starčevice.

Lovci su i tada banjalučkim medijima izjavili da je šire područje tog naselja i Ponira autohtono stanište medvjeda, te posavjetovali ljudima da se, u slučaju susreta sa medvjedom u prirodi, mirno udalje u suprotnom pravcu i nipošto ne prilaze mečićima ako ih sretnu odvojene od majke.