latinica  ћирилица
05/05/2021 |  12:19 | Autor: RTRS

Četrnaestogodišnje blizanke sa anđeoskim glasom (VIDEO)

Četrnaestogodišnje blizanke Ljubica i Zorica Mrkaljević iz Nove Јanje kod Bijeljine od sedme godine njeguju ljubav prema etno muzici. Nastupale su na brojnim festivalima i takmičenjima. Talentovane djevojčice odlične su učenice i sportistkinje, ali muzika će, kažu, biti njihovo životno opredjeljenje.
Blizanke Mrkaljević - Foto: RTRS
Blizanke MrkaljevićFoto: RTRS

Učenice osmog razreda osnovne škole Meša Selimović u Јanji, Ljubica i Zorica, s pjesmom druguju od ranog djetinjstva. Vole da pjevaju, a drugi uživaju dok ih slušaju, jer njihovi glasovi bude najtananija osjećanja.

- Sve je počelo tako što smo krenule da slušamo etno muziku i slušajući krenule smo sa pjesmom. Prvenstveno smo počele da slušamo Danicu Krstić, te smo se na nastupima najčešće i predstavlje njenim pjesmama, pjesmama Bilje Krstić - priča Zorica, a na njene riječi nadovezuje se i Ljubica: 

- Kako se bavimo pjevanjem učestvovale smo na mnogim festivalima, školskim priredba, u humanitarne svrhe smo pjevale - priča Ljubica.

Sve u životu se može postići upornošću i ljubavlju. Posebno ako posjedujete talenat i dar, kažu djevojčice sa anđeoskim glasom.

- Ne idemo ni kakve časove, samim vježbanjem i slušanjem pjesma napredujemo iz dana u dan. S obzirom da smo odlične učenice osmog razreda i da imamo pored pjevanja još mnogih obaveza, mislim da mi ovo sasvim dobro stižemo i da nam dobro ide- nastavnja priču Ljubica.

Bračni par Mrkaljević osim Ljubice i Zorice imaju i dvije starije kćerke, Milicu i Kristinu. U kući stalno odzvanjaju smijeh i pjesma, jer ljubavi, razumijevanja i poštovanja, u ovoj šestočlanoj porodici, nikada ne nedostaje. Kćerkama nesebičnu podršku pružaju majka Nataša i otac Mile.

- Ponosna sam prije svega što su izabrale ovu vrstu muzike s obzirom na njihove godine i da djeca u njihovim godinama to ne slušaju - kaže majka Nataša.

Otac Mike ističe da ih muzika nije promjenila, i da stižu sve ostale obaveze. 

- Bavljenje muzikom se nije odrazilo, one su prebukirane, nije se odrazilo na školu, na ponašanje. Čak šta više primijetili smo da su zrelije, da drugačije razmišljaju, da vrednuju neke druge vrijednosti, porodicu, crkvu - priča Mile Mrkaljević.

Ljubica i Zorica vole srpsku izvornu i tradicionalnu muziku. Kultura, tradicija i istorija srpskog naroda se čuvaju i pjesmom, poručuju.

- "Ponosim se Srpska republiko dok ti pjevam, srce mi veliko. Sve bi moje zagralile ruke od Trebinja pa do Banjaluke. I hajdučku goru Romaniju, đe se najljepše trobojke viju" - zapjevale su anđeoskim glasom blizanke Ljubica i Zorica Mrkaljević.