latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:21 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Na Muzičkoj akademiji održan Dan otvorenih vrata

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovala Dan otvorenih vrata kako bi se budući studenti upoznali sa resursima Akademije i profesorima, a mogli su i da pristupe polaganju "probnog" prijemnog ispita na željenim predmetima.
Muzička akademija I. Sarajevo  (Foto:.muzickaakademija.net) -
Muzička akademija I. Sarajevo (Foto:.muzickaakademija.net)

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža rekla je novinarima da prvi upisni rok za dva studijska programa na Akademiji uglavnom bude u prvoj sedmici jula, a drugi u septembru.

- U vokalno-instrumentalnom programu imamo osam smjerova - klavir, harmonika, solo pjevanje, violina, viola, violončelo, flauta i gitara. Na muzičko-pedagoško-teorijskom studijskom programu upisujemo studente na smjer za crkvenu muziku i pojanje, te za opštu muzičku pedagogiju - navela je Žuža.

Ona je istakla da za studente prvog ciklusa studija ponovo postoji mogućnost studiranja na budžetu, što će, prema njenim očekivanjima, doprinijeti boljem odzivu mladih za pohađanje Akademije.

- Muzička akademija trenutno ima 150 studenata. Ove godine, za prvi ciklus studija za vokalno-instrumentarni studijski program raspisujemo 25 mjesta, 23 budžetska i dva samofinansirajuća, a na muzičko-pedagoško-teorijskom studijskom programu 16 mjesta, od kojih je 10 na budžetu, a šest na samofinansiranju - rekla je Žuža.

Vanredni profesor na Katedri za solo pjevanje Klaudija Krkotić navela je da se ova Muzička akademija može pohvaliti velikim brojem studenata koji dolaze iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja iz okruženja.

- Kroz ljetnu školu za solo pjevanje, koju organizujemo u Trebinju, mladi se upoznaju sa mojim i radom Muzičke akademije, koja je zaista ostvarila ogromne rezultate, nakon čega odluče da se tu upišu - izjavila je Krkotićeva.

Podsjetivši da je sadašnji kadar naslijedio katedre od velikih umjetnika kao što su profesori Radmila Bakočević i Rajko Ljumović, Krkotićeva je rekla da se mogu pohvaliti studentima koji uveliko na svjetskim scenama predstavljaju Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu.

Učenica Odsjeka solo pjevanja Srednje muzičke škole u Nikšiću Hajdana Glušica navela je da će školovanje nastaviti na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu jer je na jako dobrom glasu, a i već dvije godine ima veoma dobru saradnju sa profesorom Klaudijom Krkotić.