latinica  ћирилица
05/05/2021 |  13:38 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Košarac: Moguće da BiH do kraja godine postane članica STO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da se nada da će BiH na ministarskoj konferenciji u Kazahstanu krajem godine postati članica Svjetske trgovinske organizacije, što bi značilo lakši izlazak na tržište i mogućnost dolaska jeftinijih proizvoda na tržište BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je podsjetio da proces traje od 1999. godine i istakao da je neobjašnjivo da na tom polju nije urađeno mnogo.

- Treba reći da je obaveza BiH da donese odluku o kvalitetu nafte i naftnih derivata. Odluka je donesena 2002. godine, a zadnja njena promjena bila je 2010. godine. Dakle, 11 godina niko ništa nije radio na odluci o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata - izjavio je Košarac novinarima.

On smatra da je to vrlo značajno pitanje da se otvori u strukturama BiH, uvažavajući ustavne nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH.

- Nisam imao dileme i cijenim da je veoma značajno članstvo BiH u STO i to pitanje sam otvorio time što smo formirali Radnu grupu, uvažili sve stavove nadležnih entitetskih tijela i drugih institucija na nivou BiH - naglasio je Košarac.

On je naveo da je nedavno imao sastanak sa ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nerminom DŽindićem na kome je razgovarano o finalnoj varijanti odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata, a juče sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Košarac je rekao da očekuje da će u naredna dva dana biti održane tehničke konsultacije o dijelu odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

- Vjerujem da ćemo tokom naredne sedmice održati, a planiramo zajednički sastanak na nivou entitetskih ministara, usaglasiti sva ta pitanja i da postoji neophodna potreba da to pitanje predložimo Savjetu ministara na usvajanje - najavio je Košarac.

On je istakao da bi to značilo da će se najsavremeniji, u tehničkom smislu zadnji standardi koji se primjenjuju, primjenjivati i u BiH.

- U odnosu na sve ostale zemlje koje takođe plediraju da budu članice STO, mi smo ovim poslom najviše uradili. Vjerujem da će Savjet ministara, a želim da budem optimista prije svega zbog zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te zaštite potrošača, usvojiti ovu odluku - rekao je Košarac.

On je naveo da će, kada tu odluku usvoji Savjet ministara, Radna grupa za BiH pri STO otvoriti i bilateralni kontakt sa ruskom stranom koja je jako prisutna, a imala je određene zamjerke, i te stvari riješiti.

Košarac je dodao da je, s obzirom da BiH ima vrlo dobre bilateralne odnose sa Rusijom, više puta razgovarano sa ruskim ambasadorom o ovom pitanju i da vjeruje da ovo pitanje neće biti negativno tretirano.

- Vjerujem da ćemo u Kazahstanu krajem godine na ministarskoj konferenciji dobiti članstvo u STO - rekao je Košarac.

On je istakao da članstvo u STO znači da proizvođači iz BiH lakše mogu da izađu na tržišta na koja sada ne mogu da izađu.

- Osim toga, članstvo je značajno i za potrošače s obzirom na činjenicu da bi znatan broj proizvoda mogao doći po nižim cijenama u BiH. Smatram da je to jedno od važnih pitanja, a uostalom ono je i u samom Programu rada ne samo ministarstva, nego i Savjeta ministara za 2021. godinu - zaključio je Košarac.