latinica  ћирилица
05/05/2021 |  14:01 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Preminuo poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić

Poznati hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić preminuo je noćas u 52. godini života, objavili su hrvatski mediji.
Saša Anočić (Foto: Telegram.hr) -
Saša Anočić (Foto: Telegram.hr)

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998. godine.

Prvo je bio zaposlen kao glumac u Hrvatskom narodnom pozorištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko pozorište mladih, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog pozorišta “Trešnje“.

U ostalim pozorištima kao reditelj postavio je na scenu brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Svojom predstavom “Kauboji“, postavljenom 2008. godine u Teatru Egzit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvođenja u.

Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba“, Vijesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin“, Marulom za najbolje rediteljsko ostvarenje, a predstava je osvojila mnogobrojne nagrade.

Igrao je u filmovima "Kauboji", "Koko i duhovi", "Libertango", "Crnci", "Zapamtite Vukovar", "Gospođa za prije", "Armin", "Mrtvi kutovi", "Leti, leti", "Prezimiti u Riju", "Čiko", "Anđele moj dragi".