latinica  ћирилица
05/05/2021 |  14:09 ⇒ 20:33 | Autor: SRNA

Usvojen izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima

U BiH je prošle godine identifikovano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima radi seksualnog i drugih oblika iskorištavanja, navodi se u izvještaju o stanju u oblasti trgovine ljudima, koji je danas usvojio Savjet ministara.
Savjet ministara - Foto: SRNA
Savjet ministaraFoto: SRNA

U izvještaju Ministarstva bezbjednosti navodi se da ovaj broj žrtava predstavlja blago povećanje u odnosu na ranije izvještajne periode.

Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima, tužilaštva u BiH su donijela 38 naredbi o provođenju istraga protiv 43 lica i podigla 25 optužnica protiv 27 lica, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Sudovi u BiH su u toku 2020. godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 lica, za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima. Donesena su i četiri rješenja o izricanju vaspitnih mjera protiv četvoro maloljetnika, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara usvojio je danas izvještaj o implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020. godinu.

Tokom 2020. godine BiH je nastavila da ulaže napore kako bi se suprotstavila trgovini ljudima, te su provedene brojne aktivnosti za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, jačanje istraživanja i gonjenja krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, jačanje mehanizama za identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima, prevenciju trgovine ljudima i izgradnju mehanizama koordinacije i saradnje nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva u aktivnostima suprotstavljanja trgovini ljudima.

Na osnovu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020 - 2023, tokom 2020. godine su provedene aktivnosti na imenovanju koordinatora i koordinacionih timova na svim nivoima vlasti u BiH.