latinica  ћирилица
05/05/2021 |  15:32 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Tegeltija - Čavušoglu: Razvijati ekonomsku saradnju

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocijenili su danas u Sarajevu da su odnosi dvije zemlje veoma dobri i stabilni, bez otvorenih pitanja, te da treba razvijati ekonomsku saradnju kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane.
Savjet ministara: Tegeltija - Čavušoglu - Foto: SRNA
Savjet ministara: Tegeltija - ČavušogluFoto: SRNA

Na sastanku je konstatovano da je Turska zainteresovana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, bezbjednosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede.

Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i trilateralnog balkanskog samita i trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske.

On je zahvalio Čavušogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, navodeći da to potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banjaluci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tokom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratifikovanih ugovora, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim političkim i ekonomskim temama i daljem razvoju bilateralnih odnosa, sa fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije virusa korona u BiH.