latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:13 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Trampu potvrđena zabrana naloga na Fejsbuku i Instagramu

Nezavisni nadzorni odbor Fejsbuka potvrdio je danas trajnu zabranu naloga na ovoj društvenoj mreži i Instagramu bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Odbor čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare.

Odbor od pet članova pripremio je ovu odluku, koju mora da odobri većina punog sastava Odbora, a koju Fejsbuk treba da primijeni ukoliko ta akcija ne krši zakon.

Odbor je ranije saopštio da je njegova misija "odgovoriti na neka od najtežih pitanja o slobodi izražavanja na mreži - šta ukloniti, šta napustiti i zašto".

Donaldu Trampu su ukinuti nalozi na Tviteru i Fejsbuku nakon upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara.

Odbor je ovom prilikom apelovao na Fejsbuk da preispita odluku i osmisli neki više proporcionalan odgovor jer je ovaj ispod standarda kompanije.

- Fejsbuk mora da završi analizu ovog pitanja u roku od šest mjeseci - navodi se u saopštenju.

Prema ocjeni ovog odbora, objave Trampa od 6. januara na Fejsbuku i Instagramu predstavljaju kršenje propisa jer se u njima veliča i podstiče nasilje.​

- Postojala je jasna opasnost zbog njegovih riječi podrške učesnicima nereda kojima je ohrabreno nasilje u tim objavama na društvenim mrežama. Kao predsjednik, Tramp je imao veliki uticaj. Njegove objave imale su veliki odjek imajući u vidu 35 miliona pratilaca na Fejsbuku i 24 miliona na Instagramu - navodi se u saopštenju, prenio je Sputnjik.