latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:38 ⇒ 16:50 | Autor: SRNA

Hitno smijeniti rukovodstvo KCU Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak kojim zahtijeva da hitno budu smijenjeni i rukovodstvo i Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te da 13 anesteziologa, koji su podnijeli zahtjev za raskid ugovora sa tom zdravstvenom ustanovom, zaposli u Opštu bolnicu.
KCU Sarajevo - Foto: TANЈUG
KCU SarajevoFoto: TANЈUG

- Vlada će riješiti radnopravni status 13 anesteziologa koji će biti primljeni u Opštu bolnicu u roku od sedam dana. Zavod za zdravstveno osiguranje će obezbijediti sredstva za plate kako bi podnijeli trošak - rekao je kantonalni premijer  Edin Forto, nakon hitne sjednice Vlade.

Forto je pojasnio, da je odlučeno da se od Vlade FBiH zahtijeva da rukovodstvo i Upravni odbor Kliničkog centra budu smijenjeni zbog bojazni da ovo neće biti jedini odlazak ljekara.

- Imamo informaciju da neki ljudi dodatno razmišljaju o tome. Moramo ići ka tome šta su razlozi, a to su uslovi rada - naveo je Forto.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je da je otišlo više od 160 zaposlenih iz Kliničkog centra, te da ih je ova situacija iznenadila.

- Više je guranje stvari pod tepih. Ako se ovo nastavi, dovodimo se u nezavidnu situaciju - istakao je Vranić.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima koji su podnijeli treći talas pandemije virusa korona.

Anesteziolozi koji su jutros dali otkaz u Kliničkom centru kao razlog su naveli nezadovoljstvo uslovima rada, što je kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu te zdravstvene ustanove u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora na kovid pacijentima.