latinica  ћирилица
05/05/2021 |  16:56 | Autor: SRNA

Povećati obim turskih investicija u BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom istakli su da bi ekonomsku saradnju dvije zemlje trebalo dalje razvijati povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u BiH.
Mevlut Čavušoglu (Foto: East News) -
Mevlut Čavušoglu (Foto: East News)

Na današnjem sastanku u Sarajevu naglašena je potreba za redovnim održavanjem sastanaka zajedničke ekonomske komisije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora sa turskim ministrom, posebna pažnja posvećena je projektu izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo, njegovom značaju za region, kao i važnoj ulozi koju Turska ima u realizaciji ovog projekta.

Članovi Predsjedništva izrazili su zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom saradnjom BiH i Turske.

Oni su istakli važnost daljeg regulisanja ugovornih odnosa dvije zemlje, te izrazili nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebno u medicinskoj opremi i vakcinama s ciljem borbe za suzbijanje pandemije virusa korona, kao i za angažovanje Turske agencije za razvoj i koordinaciju.

Čavušoglu je rekao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je njegova posjeta još jedan dokaz te podrške.

On je naveo da Turska radi na nabavci veće količine vakcina, te da BiH može očekivati i dodatni broj, nakon onih koje su već upućene.

Čavušoglu je naglasio da će se i ubuduće raditi na unapređenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji, a istaknuta je i važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktuelnim političkim pitanjima u regionu i svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH prihvatili su poziv za učešće na predstojećem sastanku Procesa saradnje u Јugoistočnoj Evropi koji će biti održan u junu u Antaliji, te izrazili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa predsjednikom Turske.