latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:05 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Na jesen počinje izgradnja mosta na rijeci Tari u Šćepan Polju (VIDEO)

BiH i Crna Gora, zajedničkim sredstvima, gradiće novi most na rijeci Tari u Šćepan Polju, a radovi bi mogli da počnu na jesen, rečeno je nakon sastanka ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojina Mitrovića i ministra kapitalnih investicija Crne Gore Mladena Bojanića.
Gradnja mosta u Šćepan Polju - Foto: RTRS
Gradnja mosta u Šćepan PoljuFoto: RTRS

Osim mosta, čija će izgradnja koštati oko 2 miliona evra, najavljena je gradnja zajedničkih graničnih prelaza, ali i rekonstrukcija putnog pravca Foča-Šćepan polje.

- Јa sam juče po ko zna koji put prošao tim putem zaista nam ne služi na čast da su dva glavna grada tako loše povezana - ističe Mladen Bojanić ministar kapitalnih investicija Crne Gore.

Izjava crnogorskog ministra najbolje govori u kakvom je stanju postojeći most preko Tare i put od granice do Broda na Drini, odnosno Foče. Za novi most urađen je projekat, konačno postoji dobra volja Sarajeva i Podgorice, a u julu na ministarskom sastanku u Sloveniji biće potpisan ugovor o izgradnji mosta koji će premostiti Taru na granici dvije zemlje.

Vojin Mitrović ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara ističe da je procjenjena vrijednost ovog projekta odnosno mosta oko 2 miliona evra, ukupna dužina mosta je 180 metara, betonske je kontrukcije a radovi bi mogli da počnu na jesen.

Osim za most, projekat je urađen i za put od Broda na Drini do Šćepan polja, dužine 20 km. Vrijednost radova koje će izvoditi Republika Srpska je oko 72 miliona evra.

- Јa se iskreno nadam da će taj projekat označiti i definitivno rješavanje putnih komunikacija. Svjedoci smo da je u zimskom periodu saobraćaj jako otežan i potenijalno investiranje i razvoj turizma kao privredne grane je vezan za putnu infrastrukturu - napominje Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

Turiste priželjkuje i Crna Gora, a turisti traže brže i jednostavnije procedure na granici, zato će BiH i Crna Gora graditi 4 integrisana, odnosno zajednička granična prelaza koji će ubrzati protok robe i putnika.

Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić poziva građane BiH da dođu u Crnu Goru na odmor.

BiH i Crna Gora će sa po 50 odsto sredstava učestvovati u izgradnji mosta. Resorni ministar Vojin Mitrović potvrdio nam je da će sredstva za tu namjenu biti izdvojena iz taksi za 4G mrežu.