latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:17 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

U narednom periodu moguće popuštanje mjera?

Epidemiološka situacija u Banjaluci je u stanju stabilizacije, uz manji broj zaraženih, ali je i dalje važno pridržavati se svih propisanih mjera, poručeno je nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da se razmatra kako popustiti određene mjere i prilagoditi ih periodu ljeta i najavama planiranih događaja iz kulture i sporta koji će biti održani u gradu, za šta postoje brojni zahtjevi organizatora.

On je naveo da je kao komandant Štaba želio da čuje stav stručnog dijela Štaba o tome da li postoji i mogućnost da ugostiteljski objekti rade sat vremena duže i da li bi to dodatno ugrozilo epidemiološku situaciju.

- Informisali su me da se o tome može razgovarati i da je potrebno sagledati određene stvari. Zato će Gradski štab pokrenuti inicijativu prema Republičkom štabu da ugostiteljstvo, uz poštovanje svih mjera, dobije takvu mogućnost, posebno u ljetnom periodu, kada je inače bilo duže radno vrijeme - rekao je Stanivuković.

On kaže da je ugostiteljstvo pretrpjelo velike gubitke, te najavio da je u toku priprema pravilnika o raspodjeli 1,2 miliona KM subvencija i podrške grada privredi u saniranju posljedica pandemije.

Govoreći o procesu vakcinacije, Stanivuković kaže da se na vakcinalnom punktu u hali Banjalučkog velesajma dnevno vakciniše u prosjeku 70 ili 100 građana.

Stanivuković je naveo da su kao Štab dobili uvjeravanja da će u ovom mjesecu doći veća količina vakcina, te pozvao sugrađane da se vakcinišu "kako bi se pobijedio virus" i da bi se vratili normalnim aktivnostima.

On je napomenuo da će Štab, svjestan svih izazova, i ubuduće koordinisano raditi sa drugim nadležnim institucijama.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović navela je da je u protekloj sedmici u tom gradu evidentirana nešto bolja epidemiološka situacija, ali i dalje nepovoljna.

- Smanjen je pritisak na kovid i ambulante za akutne respiratorne infekcije u proteklih desetak dana i preraspodijelićemo osoblje na druge radne zadatke, poput vakcinacije građana. Očekujemo veći broj vakcina u narednom periodu i molimo građane da budu strpljivi - pozvala je ona.

U posljednjih 10 dana, rekla je Todorovićeva, registrovano je 369 lica pozitivnih na virus korona, u ambulantama za akutne respiratorne infekcije pregledano je 2.166, a u kovid ambulantama 660 pacijenata.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković naveo je da očekuju da će se ubrzati proces i obuhvat vakcinacije dolaskom novih količina vakcina.

- Iskoristićemo ovaj period stabilizacije u epidemiološkoj situaciji da se poveća obuhvat vakcinisanih građana - rekao je Zeljković i napomenuo da u narednom periodu očekuju da će imati na raspolaganju oko 100.000 doza.

On je pozvao građane da prepoznaju značaj vakcinacije i da informacije o vakcinama traže od nadležnih institucija.

Zeljković je najavio da će Republički štab za vanredne situacije u narednom periodu razmatrati sve inicijative i zahtjeve, među kojima i inicijativu da se ugostiteljima omogući duže radno vrijeme, te da će sve odluka biti donesene na osnovu epidemiološke situacije.