latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:26 ⇒ 06/05/2021 | 08:03 | Autor: RTRS

Milunović: Opozicija pravi političku senzaciju (VIDEO)

Predsjednik DNS Nenad Nešić omalovažava namjeru Vlade Srpske, da jednokratnom novčanom isplatom pomogne najugroženijim borcima, sa najnižim primanjima. Rekao je ovo ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, reagujući na Nešićev zahtjev za njegovu smjenu zbog, kako tvrdi, ponižavanja boraca javnim pozivom za jednokratnu pomoć.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Čim je Vlada odlučila da borcima i penzionerima dodijeli jednokratnu pomoć, uslijedile su kritike opozicije. U optužbama prednjači DNS.

Ministar Duško Milunović kaže da se od stvarne potrebe pravi politička senzacija. Podsjeća da se za oblast boračko-invalidske zaštite, rada i zapošljavanja i penzijsko-invalidskog osiguranja iz republičkog budžeta u ovoj godini izdvaja 11 odsto, odnosno 408 miliona maraka. Јednokratna pomoć ovoj populaciji, samo je jedna u nizu, koju Vlada izdvaja.

- Očigledno je da sve što korisno se učini, sve što Republika obezbijedi da bi zaštitila u ovom slučaju najugroženije kategorije, izaziva ovakvim komentarima kako je to malo i nebitno - rekao je Milunović.

Milunović podsjeća da je Nešić donedavno bio u vlasti, na istaknutnoj poziciji, ali tada nije govorio, niti ga je interosovala boračka populacija. Sada, kaže, Nešić koristi borce kao marionete za prikupljanje političkih poena, dok u svakodnevnom životu "šuta" po kafanama veliki broj boračkih dodataka. S druge strane, predsjednik DNS-a traži smjenu ministra Milunovića zbog, kako kaže, ponižavajućih uslova za jednokratnu pomoć. Na naš zahtjev za Nešićevu izjavu, iz DNS odgovorili su saopštenjem.

- Umjesto da preuzme odgovornost za javni poziv borcima, čije uslove ni najveći neprijatelji ne bi onako sastavili i ponudi adekvatno rješenje za pomoć svima onima koji su najbolje godine života proveli u rovovima, ministar Milunović dokazuje da nije dostojan funkcije jer ministar na politikanstvo ima pravo tek kad uradi sve što mu je posao - navodi DNS u saopštenju.

Šta je namjera javnog poziva kritičarima je objasnio predsjednik Odobra za boračko-invalidsku zaštitu u Narodnoj skupštini. Јedan od ciljeva javnog poziva je sastavljanje socijalne karte koja će biti osnova za buduća davanja i trajnija rješenja.

- Kada se završi, to je neka brza kratka pomoć, ići će se na iznalaženje mogućnosti da se naprave novi projekti pomoći tim ljudima. Na žalost, po meni jedan odličan projekat – ispolitizovan - naveo je Marinko Dragišić, predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu u NSRS.

Na javni poziv za jednokratnu pomoć za socijalno-ugrožene demobilisane borce, mlađe od 60 godina, koji se zatvara danas, prijavilo se oko 12 hiljada boraca.