latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:30 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Kako spriječiti nelegalnu trgovinu duvana? (VIDEO)

Broj izdatih akciznih markica godinama se smanjuje, a nelegalna trgovina duvana i duvanskih prerađevina - povećava. U prvom ovogodišnjem kvartalu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH oduzela je oko dva i po miliona maraka cigareta i duvana, što je identična vrijednost onoj u prošloj godini.
Cigarete - Foto: RTRS
CigareteFoto: RTRS

Usklađivanje cijena cigareta sa zakonima Evropske unije, čini se, nije rezultiralo smanjenjem broja pušača, ali jeste povećalo šverc. To potvrđuje i statistika.

Јeftinija pakovanja cigareta, ali nepoznatog porijekla, bez domaćih akciznih markica mogu se kupiti na našem tržištu. Statistika Uprave za indirektno oporezivanje dokazuje da u BiH još cvjeta nelegalna trgovina duvanom i duvanskim prerađevinama. Poredeći broj izdatih akciznih markica prošle godine i 2009. razlika je čak 350 miliona.

Ratko Kovačević portparol UIO ističe da je 2009.godine kada je BiH započela usklađivanje akcizom sa legislativom EU Uprava izdala 535 miliona akciznih markica a 2020. godine 185 miliona .

Ekonomista Saša Grabovac kaže da su građani zbog teškog materijalnog položaja prelazili na crno tržište. 

Јoš interesantniji podatak je ako se pogleda broj izdatih akciznih markica za domaće i uvozne cigarete.

Broj izdatih akciznih markica za domaće cigarete od 2009. godine smanjen je za 211 miliona a uvoznih za oko 139 miliona.

Manje akcize, manje šverca, tvrde ekonomisti. Kompanije koje se bave legalnom trgovinom cigareta raspolažu tzv. indeksom priuštivosti, tj. koliko se procenata od prosječnog dnevnog dohotka mora izdvojiti za cigarete.

Kod nas je taj procenat visok.

Zanimljivo je i da su prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine u BiH od 2009. godine za deset godina bili veći za 418 miliona KM. 2020.godine kada nije bilo povećanja cijena cigareta, prihodi su pali u odnosu na godinu ranije za više od 157 miliona. Sve je to pokazatelj nelegalne trgovine. I vrijednost oduzetog duvana i duvanskih proizvoda, kažu u Upravi, tome ide u prilog.

- Činjenica da smo u 3 mjeseca 2021.godine oduzeli duvana i cigareta u vrijednosti od 2,5 miliona KM, koliko smo oduzeli u cijelnoj prošloj godini je jedan od podataka da sve veća količina proizvoda se nalazi na našem tržištu - ističe Kovačević.

- Da se učini da ta razlika između cijene cigareta na legalno i ilegalno bude što manja i da samim tim atraktivnost bavljenja tim poslom pada - napominju ekonomisti.

U maloprodajnu cijenu cigareta u BiH ulazi proporcionalna i fiksna akciza i PDV. Šta to znači na primjeru jednog pakovanja cigareta koje košta pet KM. Za proporcionalnu akcizu izdvaja se 2,10 KM. Fiksnu 1,65 KM.

Kad se tome dodaju 72 pfeniga PDV-a dobije se, da su obaveze prema državi za jednu kutiju cigareta 4 marke i 47 pfeniga.