latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:32 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Borovo: Od 21 osobe osumnjičene za govor mržnje samo tri u zatvoru

Vukovarsko tužilaštvo osumnjičilo je 21 osobu za govor mržnje zbog incidenta u Borovu na pravoslavni Vaskrs, a u istražnom zatvoru završila su trojica osumnjičeniih.
Borovo - incident (Foto: FB/Opština Borovo) -
Borovo - incident (Foto: FB/Opština Borovo)

Osumnjičene, među kojima je maloljetnik, tereti se da su javno podsticali na nasilje i mržnju 2. maja oko 6.50 sati u Borovu.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su po ranijem dogovoru i u cilju izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tokom prolaska ulicama naselja u grupi, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, urlali "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Tužioci su tražili istražni zatvor protiv osmorice, a sudija je odobrio za trojicu.

Nakon prvog ispitivanja u tužilaštvu, istražnom sudiji Županijskog suda u Vukovaru podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osmorice osumnjičenih zbog postojanja posebnih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kaznenog djelo, prenose hrvatski mediji.

Sudija je istražni zatvor odredio protiv trojice osumnjičenih, dok je protiv petorice odbio prijedlog i odredio im kao mjere opreza zabranu posjećivanja područja Opštine Borovo i obavezu redovnog javljanja nadležnoj policijskoj stanici.

Incident se dogodio u Borovu gdje većina stanovništva slavi Vaskrs.

Incident su osudile političke stranke, Vlada, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i Srpsko narodno vijeće.