latinica  ћирилица
05/05/2021 |  18:49 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Ne prestaje pravno nasilje nad Srbima u FBiH (VIDEO)

Nasilje nad Srbima u Federaciji BiH, ali i nad zakonima i pravdom, tako bi se mogao ukratko opisati slučaj porodice Stjepić iz ilidžanskog naselja Rakovica.
Slučaj porodce Stijepić -
Slučaj porodce Stijepić

I pored pravosnažne presude sarajevskog kantonalnog suda, kojom je naložena eksproprijacija, Autoceste Federacije nastavljaju da grade autoput, dionicu koja ulazi u posjed Stjepića i prolazi ispod prozora njihovih, radovima, oštećenih kuća. Privođenjem u policiju, Slađan Stijepić juče je spriječen da zaštiti svoju imovinu.

Policija je prošle sedmice uvažila sudsku presudu i nalog sarajevskog opštinskog suda da se radovi obustave. I juče su se pojavili, ali sa nalogom da Slađana Stjepića privedu na informativni razgovor. Za to vrijeme su mašine Evroasfalta narušavajući i rušeći njihov posjed i kuće nastavile svoja neimarska djela.

U ranijem odgovoru na naš upit iz Autocesta FBiH pozivali su se na izmjenjen projekat, usljed čega je, kako navode utvrđeno da nema potrebe za eksproprijacijom svega 28 m², te su odustali, što tvrde, prema Zakonu o eksproprijaciji imaju pravo da učine.

Kantonalni sud u Sarajevu nije tako ocijenio, odbijena je Tužba ЈP Autoceste Federacije na prvostepenu presudu i nije poništeno rješenje Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Sarajevo.

- U vezi sa navedenim, uvažavajući drugostpeno rješenje, kao i predmetnu presudu, date su upute i smjernice, poduzete su neophodne radnje u cilju donošenja novog akta u skladu sa pozitivnim propisima - navodi u odgovoru Opština Ilidža.

Pozitivni propisi i pravda i jesu na strani Stijepića, za šta je Slađan dobio potvrdu i u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH.

- Ljudi su danas pregledali svu dokumentaciju, sve pročitali, postupak od 2021.godine do danas. Kontaktirali su načelnika, nije se odazvao. Kontaktirali Terzića, nakon sat se javio, priča da su odustali od eksproprijacije. Јa bih pitao javno g-dina Terzića, ako su odustali, zašto rade, zašto su ušli u moj posjed, zašto ruše ove kuće - istakao je Stijepić.

Prema Zakonu o javnim putevima FBiH jasno je da je imanje Stijepića ostalo u zaštitnoj zoni, što ga čini neupotrebljivim, a po svemu sudeći ni navodi Autocesta da je izmijenjena trasa nisu tačni.

Nezvanično saznajemo da mehanizacija Evroasfalta trasira put bez uvida u bilo kakav projekat.