latinica  ћирилица
05/05/2021 |  20:04 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd će pobijediti ukoliko ga Priština tuži za genocid

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave Prištine da će tražiti ratnu odštetu od Beograda i da će tužiti Srbiju za genocid, znači da Albancima nije stalo do dijaloga ni do kompromisa i poručio da će Beograd pobijediti ukoliko dođe do tužbe za genocid.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram)

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, čiji je lider, ponovio da Kosovo ne može samo da podnese tužbu.

- Oni to ne mogu da urade sami jer nisu nezavisna i suverena zemlja, moraće da to učine pod nečijom tuđom zastavom, pod nečijim tuđim imenom. Možda za njih Albanija nije tuđa zemlja, ali to će onda da izazove drugu vrstu komplikacija, a ono što će Srbija da uradi jeste da će iz toga da izađe kao pobjednik - naveo je Vučić.

On je rekao da vrijeme nije saveznik Srbije za rješenje pitanja Kosova i Metohije, mada, kako je ocijenio, neki misle drugačije, i naglasio da se stav velikih sila, kakve su Njemačka, Francuska i SAD neće promijeniti čak i da se "Srbija okrene naglavačke", naglašavajući da je za njih jedina uspješna Srbija – Srbija bez Kosmeta.

Vučić je najavio da premijer Ana Brnabić i on od petka ulaze u aktivnu kampanju za vakcinaciju i da će ljude direktno na terenu pozivati da se odazovu.

On je naglasio da će odluku o otvaranju Srbije donijeti Krizni štab, a da je njegova preporuka da se ne čeka subota već da sve bude otvoreno već u petak.

U osvrtu na sjednicu Predsjedništva, Vučić je rekao da je podnio prijedlog da se formira radna grupa i uđe u pregovore za ujedinjenje sa strankom "Patriotski Savez Aleksandar Šapić".

- To je za nas važno. Širimo front slobodarske Srbije, onih snaga koje mogu da pobjede za prosperitet Srbije. Za to su nam potrebni novi ljudi i nova energija - rekao je Vučić.