latinica  ћирилица
06/05/2021 |  07:45 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Suđenje Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja

Za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak suđenja bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.
Dragan Mektić - Foto: klix.ba
Dragan MektićFoto: klix.ba

Na prošlom ročištu, koje je održano 8. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Muzafera Rastoder, zaposlena u Federalnoj upravi civilne zaštite /FUCZ/, izjavila je da joj je direktor Uprave Fahrudin Solak rekao da mora da nastavi projekat prekogranične saradnje BiH i Crne Gore o smanjenu rizika od katastrofa.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su, prema optužnici, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.