latinica  ћирилица
06/05/2021 |  08:50 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Novi pokušaj bošnjačkih političara da Srpskoj uzmu dio nadležnosti

Iza insistiranja za hitno usvajanje Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH i dizanja medijske prašine da će se u suprotnom BiH naći na crnoj listi Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca, Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ i EU, krije se novi pokušaj bošnjačkih političara da se Srpskoj oduzme dio Ustavom zagarantovanih nadležnosti, piše Glas Srpske.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Prema riječima izvora iz Vlade Republike Srpske, radi se o još jednom podlom pokušaju političke podmetačine iz Sarajeva.

- Naravno da sve to nije tačno. Kao prvo, BiH je tek 2023. godine predviđena za evaluaciju od Manivala, što znači da još ne postoji opasnost da BiH bude stavljena na crnu listu - objašnjava ovaj izvor.

Kao drugo, dodaje isti izvor, vlasti Srpske su prihvatile da uđu u ovaj proces, izabrani su predstavnici nadležnih ministarstava koja učestvuju u radnoj grupi, ali problem je, kao i mnogo puta do sada, to što bošnjački političari pokušavaju da nametnu rješenja koja se kose sa Ustavom BiH.

Kako pojašnjava, postoji preporuka Evropske komisije da se usvoji novi zakon koji bi na bolji način regulisao ovu osjetljivu oblast.

U tekst se navodi da su u fokusu četvrta i peta evropska direktiva, prva koja predviđa uvođenje registra stvarnog vlasništva za privredne subjekte, koja nije sporna, i druga koja se odnosi na elektronsko poslovanje i trgovinu kriptovalutama oko koje je zapelo.

Izvor iz Vlade navodi da je sporan pokušaj da se kroz novo zakonsko rješenje elektronsko poslovanje i pitanje kriptovaluta digne na nivo BiH.

- Umjesto da se to prvo uredi entitetskim zakonima, pokušava se obrnuto. Treba prvo definisati šta je kriptovaluta, pa tek onda određivati ko može vršiti nadzor nad njom. To mora biti entitetsko tijelo koje će odrediti ministarstvo finansija - navodi se u tekstu.

U tekstu se dodaje da je riječ o veoma osjetljivoj oblasti, što se može vidjeti i iz činjenice da ni mnoge evropske zemlje još nisu implementirale tu petu agendu.

Sporan je, kako se navodi, i prijedlog u kojem se traži uspostavljanje centralnog registra stvarnih vlasnika, jer se ni u jednom od evropskih dokumenata i preporuka na traži da ovo tijelo mora biti na nivou BiH.