latinica  ћирилица
06/05/2021 |  10:11 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Rast prometa industrije

Ukupan desezonirani promet industrije u Republici Srpskoj u martu veći je za 7,2 odsto nego u februaru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Desezonirani promet na inotržištu u posmatranom periodu imao je rast od 9,2 odsto, a na domaćem 5,2 odsto.

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda, najveći procentualni rast desezoniranog prometa od 10,4 odsto bio je kod intermedijalnih proizvoda, a zatim kod kapitalnih proizvoda, gdje je bio devet odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u martu ove godine veći je za 18,6 odsto nego u istom mjesecu lani.

Kalendarski prilagođeni promet industrije u posmatranom periodu na inotržištu imao je rast od 25,2 odsto, a na domaćem 11,8 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je rast prometa industrije Republike Srpske uslovljen porastom industrijske proizvodnje, prvenstveno u prerađivačkom sektoru, a što je direktno uslovljeno procesom oporavka ekonomija u zemljama sa kojima domaća privredna društva imaju poslovne i imovinsko-pravne odnose.

- Oporavak od negativnih efekata pandemije virusa korona traje određeni period i kreće različitim dinamikama, zavisno od zemlje. Sve to direktno utiče na jednu otvorenu ekonomiju, kakva je domaća - naveo je Markićević.

Markićević smatra da će proces stabilizacije tražnje na inotržištima biti nastavljen i da, za sada, ne očekuje neke njene veće poremećaje kao što se to dešavalo zbog uticaja pandemije u ranijem periodu.