latinica  ћирилица
06/05/2021 |  15:18 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Poziv rizičnim kategorijama stanovništva u Srpskoj na besplatnu vakcinaciju

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivaju sva lica sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj iz sljedećih kategorija stanovništva da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona: osobe sa hroničnim oboljenjima/stanjima koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme Kovid-19, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratni vojni invalidi, te osobe sa invaliditetom.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

U skladu sa ovim pozivom, lica koja žele da ostvare mogućnost imunizacije protiv Kovid-19, radi evidentiranja treba da se jave timovima porodične medicine.

Među hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik su:

- hronična bolest pluća (astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija),

- imunokompromitovane osobe (HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije),

- dijabetes melitus tip 1 ili 2,

- kardiovaskularna oboljenja (kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija)

- hronična bolest bubrega (uključujući osobe na hemodijalizi),

- hronična bolest jetre,

- neurološka stanja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona)

- demencija,

- Daunov sindrom,

- moždani udar/cerebrovaskularne bolesti,

- gojaznost (BMI veći od 30)

- talasemija, anemija srpastih ćelija.

Napominjemo da gore navedeni redoslijed oboljenja/stanja ne označava stepen rizika bolesti/stanja.

Vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini domovi zdravlja u Republici Srpskoj već počeli da sprovode. Dinamika vakcinacije u domovima zdravlja u Republici Srpskoj zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina itd.

Takođe, vakcinacija za lica iz ovih kategorija stanovništva koja su registrovana u privatnim timovima porodične medicine biće organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj u obavezi su da prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan.

Građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja.

Podsjećamo da je vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva dio druge faze vakcinacije građana protiv Kovid-19 u Republici Srpskojkoja je u toku, a u kojoj se već odvija vakcinacija stanovnika starijih od 65 godina. U skladu sa Planom vakcinacije protiv Kovid-19 u Republici Srpskoj, vakcinacija će biti nastavljena prema dalje planiranim fazama i prioritetima, a naredna faza će obuhvatiti osobe na poslovima od javnog značaja (radnici u obrazovanju, policiji, medijski radnici, inspektori i drugi).