latinica  ћирилица
06/05/2021 |  15:37 | Autor: RTRS

UEFA će odmetnike kazniti dvogodišnjom suspenzijom

Evropska fudbalska unija suspendovaće na dvije godine klubove koji se ne odreknu Superlige, prenio je ESPN.
Aleksander Čeferin (Foto:www.dfb.de) -
Aleksander Čeferin (Foto:www.dfb.de)

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je da će Evropska fudbalska federacija preduzeti žestoke sankcije protiv klubova koji su pokušali da se odmetnu i formiraju evropsku Superligu, a izgleda da je na dobrom putu. Kako javlja utjecajni ESPN, u Nionu planiraju da sve neposlušnike kazne dvogodišnjom zabranom učešća u Ligi šamoiona ili Ligi Evrope, prenosi Mozzartsport.

Za takvu akciju najviše se zalaže Čeferin, koji želi da se kao pobjednik u ovom ratu sa “odmetnicima“ dodatno dokaže i potvrdi svoju riješenost da spriječi formiranje takmičenja koje bi ugrozilo supermaciju organizacije na čijem je čelu.

Prema istom izvoru, UEFA je dobila potvrdu od Arsenala, Čelsija, Mančester sitija, Mančester junajteda, Totenhema, Liverpula i Atletiko Madrida da odustaju od učešća u Superligi, dok je Inter blizu te odluke.

Real Madrid, Barcelona, Јuventus i Milan i dalje tvrdoglavo drže pozicije, ali prema pisanju ESPN-a rizikuju da ih UEFA pozove na kršenje člana 51. njenog Statuta po kojem “nema udruživanja klubova ili saveza bez dozvole UEFA“.

I to je, smatraju čelnici Evorpske kuće fudbala, dovoljno da se posegne za sankcijma po kojima bi oni koju su se udružili – a nisu izašli iz Superlige – mogli da “lete“ iz Lige šampiona ili Lige Evrope, zavisno gdje bi se takmičili na osnovu plasmana u nacionalnim ligama.

S druge strane, po dva španska i italijanska giganta smatraju da nisu prekršila propise, jer su od UEFA i FIFA zahtijevali “priznanje“, a ne “cijepanje“ i da su sa te strane – čisti.

Suštinski, ako devet od 12 “odmetnika“ objavi da se povuklo sa projekta Superlige ona bi zvanično prestala da postoji. Potrebna su joj još dva priznanja da bi se definitivno razbila cijela ideja.

Ni odmetnicima , ni UEFA-i nije u interesu da se proces vuče po sudovima.

Madriđani su sinoć eliminisani u polufinalu Lige šampiona od Čelsija (2:0 u drugom meču), pa ćemo u finalu elitnog takmičenja gledati dva kluba iz Engleske, koja su prvo pristala pa ubrzo odustala od igranja u Superligi.