latinica  ћирилица
06/05/2021 |  17:13 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Cvijanović: Svijet je suočen sa neuspjehom ovog prostora (RTRS, 21.10)

Svijet je suočen sa neuspjehom ovog prostora, a posebno BiH, i u toj činjenici treba tražiti razlog za pojavu "non pejpera", koji predstavljaju nove ideje za Zapadni Balkan, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Naglasila je da su nezvanična dokumenta nastala van prostora Zapadnog Balkana, u krugovima koji su sve više svjesni, da nasilna centralizacija neće donijeti Evropi stabilnost.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Nije kriva Republika Srpska i ono što njih čini nervoznim je činjenica da sve više ljudi to razumije. Vi danas imate u Evropskoj uniji, kažu ne postoji "non pejper", ne postoji, zato što nije ušao u kanale da se priča o tome i da postane iz neformalnog neki formalni dokument. Evo, danas slušam gospodina Varheljija koji je već rekao kao ne postoji "non pejper", da na taj način on ne postoji. Da bi nešto postojalo, to mora biti formalna komunikacija koja se provodi kroz formalne organe, to nije slučaj, ali "non pejper" kao neformalni papir postoji itekako i o tom papiru, da li se on nama sviđa ili se nekome drugom ne sviđa, to je nebitno, ali o njemu je vođena rasprava u šest do osam zemalja, čak do osam zemalja i to Evropske unije - poručila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

O ovim i drugim temama, u emisiji Pečat - specijal govori predsjednica Republike Željka Cvijanović od 21.10 na programu, našem portalu i Јutjub kanalu.